20. obletnica smrti

FOTO: Princese Diane se bodo spomnil z razstavo njenih oblek

K.M./STA
22. 2. 2017, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Od zadržanih oblek do glamuroznih in unikatnih kosov ...

Profimedia
Diana je imela malo prijateljev, ki jim je lahko zaupala svoje srčne bolečine.

Bleščeče, elegantne, zadržane in drzne obleke, ki jih je nosila princesa Diana bodo ob 20. obletnici njene smrti postavili na ogled v Kensingtonski palači, njeni londonski rezidenci.

Razstava z naslovom Diana: Her Fashion Story (Diana: Njena modna zgodba) bo zaokrožila princesin stil od zadržanih oblek, ki jih je nosila na prvih javnih nastopih, do glamuroznih kosov iz njenega kasnejšega življenja. "Vsaka obleka je kot majhna biografija. Ne gre le za to, kakšne kose je nosila, temveč obleke pripovedujejo njeno zgodbo," je povedala moderatorka razstave Libby Thompson.

Profimedia
Desno temno modra žametna obleka s plesa v Beli hiši.

Med osrednjimi kosi razstave bosta tudi nežno roza bluza oblikovalca Davida Emanuela, ki jo je princesa nosila na zaročnem portretu leta 1981 in modra žametna obleka Victorja Edelsteina, ki jo je nosila na plesu Bele hiše leta 1985, na katerem je plesala tudi z ameriškim igralcem Johnom Travolto. Ravno to so recimo pred tremi leti na dražbi prodali za kar 310 tisoč evrov. 

Princesa Diana, ki je življenje izgubila v prometni nesreči v Parizu, avgusta 1997, je bila sicer znana po tem, da je spremenila pravila kraljevega oblačenja v bolj neformalno. Tega pa se v še večji meri drži tudi njena nesojena snaha, vojvodinja Kate.

Profimedia

Razstava v Kensingtonski palači se bo razširila tudi na tamkajšnje vrtove, kjer se bosta princesina sinova ob obletnici njene smrti svoji materi počastila z novim kipom, ki bo upodabljal večno ljubljenko angleškega ljudstva. ''Minilo je dvajset let od smrti najine matere in zdaj je pravi čas, da se s kipom pričnemo zavedati njenega pozitivnega vpliva na Veliko Britanijo in preostali svet. Najina mati se je dotaknila številnih življenj. Upava, da bo ta kip pomagal tistim, ki bodo obiskali palačo Kensington, da se bodo spominjali njenega življenja in zapuščine,'' sta v uradni izjavi zapisala Harry in William