Favoriti

Ema 2017: Bo to zmagovalec glasbenega izbora?

D. B.
22. 2. 2017, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

"Če bi se že moral odločiti - glede na to da je prostor le za enega, bi se odločil za dvojec BQL."

M24/Marko Vavpotič
V pesmi dvojca BQL vidi Alesh Maatko največ potenciala in tudi največ možnosti, gledano na celoten paket. "Evrovizija namreč danes ni le glasba, je nekaj več," še pravi.

Osebni arhiv
Evrovizijski poznavalec in urednik zabavnih vsebin v časopisu SVET24 v družbi Miše Molk, ki je bila nekoč članica referenčne skupine za Pesem Evrovizije.

V petek, 24. februarja, bo na Gospodarskem razstavišču potekal finale glasbene prireditve Ema 2017, na katerem bomo izbrali pesem, ki nas bo maja v Kijevu zastopala na Evroviziji. »Če bi se že moral odločiti - glede na to da je prostor le za enega, bi se odločil za dvojec BQL. Trenutno vidim v tej pesmi največ potenciala in tudi največ možnosti, gledano na celoten paket. Evrovizija namreč danes ni le glasba, je nekaj več,« na vprašanje, koga bi, če bi sam odločal, poslal na evrovizijski oder v Kijev, odgovarja evrovizijski poznavalec in urednik zabavnih vsebin v časopisu SVET24 Alesh Maatko.

Maatko poleg omenjene skupine izpostavlja še dva glasbena izvajalca: »Imam tri favorite, in sicer Omarja Naberja, Nuško Drašček in dvojec BQL.« Omar (On My Way) je po Maatkovih besedah naredil izjemno melodijo, ob kateri se ti naježi koža. Prav tako nič manj ne izstopa Nuška (Flower in the Snow), ki te s svojo interpretacijo prepriča. Brata Anej in Rok Piletič, ki sta združena pod imenom BQL (Heart of Gold), pa navdušujeta s svežino in lahkotno melodijo, ki kar diši po tujih uspešnicah.

M24/Marko Vavpotič
"Nič manj ne izstopa Nuška (Flower in the Snow), ki te s svojo interpretacijo prepriča," pravi evrovizijski poznavalec.

Še nikoli tako pompozno

Že minuli konec tedna sta na Gospodarskem razstavišču potekala predizbora za finale Eme 2017, na katerem so gledalci in strokovna žirija izbrali finaliste, ki se bodo v petek potegovali za nastop na Evroviziji v Kijevu. Maatko o primerjavi z lanskih izborom pravi: »Razlika je precej očitna, tako glede samega izbora kot tudi glede melodij, ki so - če gledamo širše in če izključimo glasbene okuse - precej boljše. Vidi in sliši se, da so se skoraj vsi zelo potrudili pri ustvarjanju skladb, saj te zvenijo bolj polne kot bi sicer.« Ob tem še dodaja: »Dotaknil bi se tudi večne dileme, slovenščina ali angleščina? Zagotovo je lepo slišati svoj jezik na Pesmi Evrovizije, a pravila na tem tekmovanju dopuščajo svobodno izbiro in te možnosti se poslužujejo vse sodelujoče države. Dokler je tako, ne vidim težav pri izbiri jezika, sploh če je 'celoten paket' zapakiran v smiselno in vsem nam razumljivo zgodbo.«

M24/Marko Vavpotič
Omar (On My Way) je po Maatkovih besedah naredil izjemno melodijo, ob kateri se ti naježi koža.

Po besedah evrovizijskega poznavalca sta bila oba predizbora dobro obiskana s strani publike (Lea Sirk je imela celo cel avtobus navijačev) in si ju bomo zapomnili tudi po tem, da izbor Ema še nikoli ni bil tako pompozen, seveda kar zadeva scenografijo in luči, za kar sta poskrbela Greta Godnič in Črt Birsa. »Naša nacionalna televizija je s tem dogodkom pokazala, da lahko parira tudi največjim televizijskim hišam. To, da je prireditev zunaj televizijskih studijev je vsekakor več kot dobra poteza, saj je prireditev v prvi vrsti namenjena gledalcem. Poleg tega pa je veliki finale razprodan, kar pomeni, da zanimanje je ter da bo v dvorani uživalo več kot tisoč obiskovalcev, ki bodo navijali vsak za svojega favorita,« še pravi Alesh Maatko.