Maneken

FOTO: Marko Degenek v kitajskem velemestu uresničuje svoje sanje

Teja Pelko
5. 2. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Marko se je pred letom dni preselil v Šanghaj. Kot maneken dela le »direktne bookinge«, sicer pa je tudi trener košarke in učitelj. Pred kratkim je odprl lastno modno agencijo, načrtuje še ustanovitev fundacije.

osebni arhiv
Marko je nedavno posnel kampanjo za priznano tajvansko znamko očal Jingcl.

Čeprav 32-letniku življenje v velemestu ustreza, saj dan ni podoben dnevu, pa v Šanghaju pogreša čistejši zrak ter seveda svoje najbližje, ki jih je v zadnjem letu videl le enkrat za kratek čas.

Marko je po izobrazbi gradbeni inženir. Ker po diplomi ni dobil dela, se je posvetil manekenski karieri, si pa ta poklic nekoč želi opravljati, saj mu je zelo všeč. 

Marko je sicer polno zaposlen z delom. Kot maneken trenutno prek agencije Mister Model Management dela le direktne bookinge – takšni sta bili tudi zadnji kampanji za kolekcijo oblek U. S. Polo Assn. ter priznano tajvansko znamko očal Jingcl – to pa zato, ker se ne ukvarja izključno s tem poklicem, ampak ima podpisano tudi pogodbo s SECA Academy, ki je del SECA World, največje športne organizacije na Kitajskem. V okviru akademije dela kot trener košarke po programu NBA Jr. in kot učitelj različnih tem na Shanghai United International School (SUIS), s kitajskimi otroki, starimi od 6 do 12 let. »Do tega je prišlo povsem nepričakovano, je pa to nekaj, kar sem si vedno želel izkusiti,« nam je povedal Degenek. Otroke sicer poučuje v angleščini. Kitajščina je zanj še vseeno prevelik zalogaj, znanje mu za zdaj zadostuje le za osnovno sporazumevanje na ulici.

osebni arhiv
Degenek v Šanghaju dela tudi kot trener košarke po programu NBA Jr.

osebni arhiv
Maneken v Šanghaju živi eno leto.

Ljubljančan se je nedavno odločil ustanoviti tudi lastno modno agencijo DGNK Model Management, s katero želi mladim in perspektivnim modelom omogočiti, da vstopijo v svet mode in se v njem preizkusijo. Največ kontaktov ima s prijateljem in skavtom iz Afrike, s katerim sta tik pred podpisom prvih dveh pogodb. »Če bi se slučajno kdo prepoznal v tem, bi bil vesel vsakega odziva,« pravi Marko. Tudi zato, ker bo določen odstotek od ustvarjenega dohodka namenil ljudem v stiski. »S prijatelji z različnih področij si prizadevamo zagnati fundacijo. V sklopu agencije DGNK določen odstotek od opravljenih del že zadnja dva meseca, odkar sem sprejel to odločitev, namenjam slovenski družini v stiski, denar pa jim bom poklonil na svoj rojstni dan, ki ga imam 18. februarja. Znesek ni visok, a nekaj je. Nadejam se, da bom z novimi modeli v agenciji lahko opravil več slikanj in revij ter bomo tako zbrali mnogo višji znesek za leto 2017,« si želi Marko.