Nagrade filmskega ceha

Filmske nagrade, ki so potekale v senci politike

K.M.
30. 1. 2017, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Los Angelesu so podelili nagrade, ki po mnenju številnih napovedujejo dobitnike oskarjev.

Profimedia

Cehovske filmske nagrade SAG izberejo na podlagi glasov več kot 120 tisoč ameriških igralcev in se zato postavljajo ob bok zlatim globusom in oskarjem. Letošnja prireditev pa se ni mogla izogniti trenutnemu dogajanju v politiki Združenih držav Amerike. 

V kategoriji najboljšega igralca je zmagal Denzel Washington z vlogo v filmu Fences in s tem premagal velika favorita, Caseyja Afflecka (Manchester by the Sea) in Ryna Goslinga (Dežela La La). Kipec za najboljšo igralko je domov odnesla Emma Stone (Dežela La La), najboljša stranska igralca sta postala Mahershala Ali (Moonlight) in Viola Davis (Fances), ki je s tem postala prva temnopolta igralka, ki je osvojila že pet nagrad filmskega ceha. Najboljša filmska ekipa je postala zasedba filma Skriti faktorji, najboljše kaskaderje pa so imeli v filmu Greben rešenih.

Profimedia
Emma Stone se je še ene nagrade zelo razveselila.

V televizijskih kategorijah so se nagrade za najboljšo zasedbo razveselili pri seriji Stranger Things, John Lithgow in Claire Foy sta postala najboljša igralca v dramski seriji (The crown), v kategoriji komedij pa sta slavila William H. Macy in Julia Louis-Dreyfus. Nagrado za najboljšega igralca in igralko v televizijskem filmu pa sta osvojila Bryan Cranston (All the way) in Sarah Paulson (Ljudstvo proti O. J. Simpsonu).

Na prireditvi so se spomnili na vse filmske in televizijske igralce, ki so preminuli v preteklem letu. Številni pa se niso mogli izogniti trenutno najbolj pereči temi v Združenih državah Amerike, odločitvi predsednika Trumpa o prepovedi vstopa muslimanov v državo. ''Smo v težavnem obdobju tako v svetu kot tudi pri nas. Stvari so zelo neopravičljive in strašljive, zato moramo ukrepati,'' je v svojem zahvalnem govoru povedala Emma Stone.

''Ker ljubim to državo, sem zgrožena nad njenimi madeži in ta prepoved priseljencem je njena hiba. To ni ameriško,'' pa je svoje nestrinjanje s trenutno politiko izrazila nagrajenka Julia Louis-Dreyfus.