NINA DONELLI

19-letnici glasba v življenju pomeni vse

Teja Pelko
27. 1. 2017, 08.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nina Donelli dokazuje, da se da s trdim delom in pravimi sodelavci doseči zastavljeni cilj. V dobrih dveh letih in brez predhodnega znanja srbo-hrvaškega jezika, se je namreč s svojim glasom že dodobra zasidrala v ušesa ljubiteljev zabavne glasbe nekdanje skupne države.

Marko Vavpotic/M24.si
Nina Donelli s svojim prvencem.

Nina Donelli je predstavila svoj prvi album z naslovom Glazba, ljubav, život. Pesmi je zdaj zbrala tudi na plošči, na promocijo pa povabila tudi svoje kolege iz Slovenije in Hrvaške.

Z glasbo se je 19-letnica začela ukvarjati pred dobrima dvema letoma, občutke ob izdaji albuma, pa je strnila v naslednje besede: "Počutim se izjemno. To je zame poseben dan in srečna sem, da so z mano ljudje, ki jim imam res rada," nam je dejala Nina. Plošča je nastajala malo več kot dve leti. "Album zaokrožuje en del mojega življenja. Z glasbo sem se začela ukvarjati pred dvema letoma in pol. V tem času se je zgodilo zelo veliko stvari, ki si jih bom za vedno zapomnila. Ravno zato sem album naslovila z Glazba, ljubav, život, saj je meni glasba vse," nam je povedala Donellijeva. Pri plošči so sodelovala sama eminentna glasbena imena, med drugim: Dušan Bačić, Bojan Dragojević, Nenad Ninčević, Rajko Dujmić, Luka Kovačić in Siniša Biško. "V čast mi je bilo sodelovati s takšnimi hitmejkerji," nam je zaupala zvezdnica, da je z izbiro glasbenikov zadela v polno, pa dokazujejo tudi številke. Njenih deset videospotov namreč na YouTubu skupno beleži že več kot 6 milijonov ogledov.

Ninin prvenec so na pot pospremili tudi glasbeni kolegi

Ti so prišli tako iz Slovenije kot s Hrvaške. Njen album so med prvimi v rokah držali: Luka Basi, Manca Špik, Siniša Biško, Dušana Bačić in Raay Vovk.

Slednji je za Nino prvič slišal letos poleti. "Na slovenskem radiu se je zavrtel komad v hrvaškem jeziku. Zanimalo me je, kdo ga poje, saj mi je bil všeč, in izvedel sem, da je od Nine. Vesel sem, da se lahko tudi Slovencu odprejo vrata na Hrvaškem. Priznam, da mi je Nina dala tudi neki pogum, da se to mogoče da s pravo glasbo in da sem začel z Luko Basijem," nam je dejal Raay, ki ima za Nino same besede hvale: "Nina je zelo simpatična. Vidi se, da ve, kaj dela. Ima super ekipo. To je najbolj pomembno. Izvajalec mora imeti ob sebi ekipo, ki ve, kaj dela," nam je povedal glasbenik. Manca je za Nino slišala že pred časom. "Vem, da zelo 'raztura' na terenu, veliko nastopa in ima zelo obiskane koncerte. Jaz to zelo spoštujem. Predvsem mlade, ki so tako uspešni. Rada imam delovne in vztrajne ljudi. Ona to je. To je tudi osnovna predispozicija za to, da postaneš uspešen," nam je dejala Manca.

Marko Vavpotič/M24.si
Manca Špik

Ni samo pevka 

Nina ima zelo polno življenje. Poleg šole namreč hodi tudi v službo, ob tem pa ima še vaje petja in nastope. Za to, da je v dobri kondiciji, pa skrbi s fitnesom.

Glazba, ljubav, život 

Na Nininem prvencu Glazba, ljubav, život je enajst pesmi. Pri Nini je na prvem mestu glasba, zato tudi takšno zaporedje besed pri naslovu albuma, Raay bi se odločil za naslov družina, ljubezen, glasba, Manca pa za Lana, glasba, ljubezen, življenje, pri čemer pa poudarja, da so omenjene stvari med sabo močno prepletene oziroma so vse na prvem mestu.

Nina ne namerava počivati na lovorikah

Donellijeva si bo zdaj privoščila krajši oddih v Dominikanski republiki, takoj po vrnitvi pa se bo že začela posvečati svojemu drugemu albumu. S prvo pesmijo, ki bo na njem, se bo – če bo šlo vse po sreči – predstavila tudi na CMC festivalu. Kljub temu da s svojimi pesmimi bolj cilja na trge nekdanje Jugoslavije, pa jih namerava v živo predstaviti tudi pri nas. "Vseeno sem Slovenka," to svojo potezo utemeljuje Nina. Za to, da bo s svojimi skladbami naskakovala trge nekdanje Jugoslavije pa se je odločila zaradi glasbe. "Vedno sem poslušala tovrstno glasbo, saj mi je bila zelo všeč in prišla mi je v kri," nam je povedala pevka. Samega jezika sicer ni znala, zato se ga je šla učit. "Stara sem 19 let. Mi srbo-hrvaščine nismo imeli v šoli. Zato sem se jo šla učit. Ob tem sem spoznavala tudi razlike med srbskim in hrvaškim jezikom. Zdaj lahko rečem, da ga že kar dobro znam govoriti. Z izjemo -lj in -č-ja oziroma -ć-ja, ki mi kdaj pa kdaj povrzočajo manjše težave. Pri eni pesmi je bil v enem verzu -lj pri treh besedah. Potem smo cel verz zamenjali, saj bi ga v nasprotnem primeru lahko snemala tri ure, da bi zadela vse tiste -lj-je, ne moreš pa posneti vsake besede posebej," nam je razkrila Nina.

Marko Vavpotič/M24.si
Raay Vovk in Luka Basi

Pevki so sicer pri srcu vse pesmi z albuma, najbolj pa se jo dotakne balada Na moj Rođendan. Zanjo je posnela tudi videospot, ki ga je na promociji albuma zbranim tudi predpremierno pokazala.

In kako svoje rojstne dneve preživljajo znani obrazi?

Nina si želi ta dan preživeti z ljudmi, ki jih ima najraje. Zadnji dve leti so jo domači presenetili, s tem, ko so jo ob polnoči zbudili in ji zapeli: "Vse najboljše!" Sicer pa rojstni dan proslavi s kosilom v družinskem krogu. Raay je svoj rojstni že dve leti zapored praznoval na odru festivala Melodije morja in sonca. Lani je tam osvojil tudi dvojno zmago, tako da je bil z darilom zelo zadovoljen. Sicer pa rojstni dan rad proslavi s prijatelji, družino in s svojimi izvajalci. Velikokrat praznovanje združita tudi z ženo Marjetko, saj ima ta rojstni dan 12 dni za njim. Ko je bil še v skupini Turbo Angels, je člane benda povabil na rafting, sicer pa ob tej priložnosti svoje najdražje pogosti s piknikom ali pijačo. V otroštvu je rojstne dneve slavil na morju – in bil vedno deležen kakšnega presenečenja. Manca rojstne dneve, če ti padejo na vikend, preživi na odru, če ne pa v krogu družine in prijateljev, ki jih pelje na kosilo. Večjih žurov ne organizira. Zgodilo se je tudi že, da je šla raje spat. Sicer pa se trudi vsak dan narediti čim bolj zanimiv in pester. Najbolj pa ji je v spominu ostal rojstni dan, ko so jo starši razveselili s prvim kolesom 'za ta velike' - z rdečim ponyjem, ki si ga je zelo želela.

Marko Vavpotič / M24.si
6pack Čukur in Nika Čukur