Končno

Razkrili darila za kraljico Elizabeto

sn
26. 1. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Buckinghamska palača je seznam daril, ki jih je kraljica dobila 21. aprila lani, sestavila šele pred dnevi. Zakaj so to naredili s tolikšnim časovnim zamikom, ni jasno, je pa seznam zelo pester.

Profimedia
Ob 90. rojstnem dnevu je kraljica veliko daril dobila tudi na ulici, od oboževalcev.

Profimedia
Na srečanju žensk v Norfolku prejšnji teden je kraljica takoj radovedno pogledala v darilno vrečko.

Med najbolj nenavadnimi darili sta konj, imenovan Sir John, ki ga je kraljici podarila kanadska kraljeva gorska policija, in vijoličasta vrečka soli, ki so ji jo poklonili prebivalci Britanskih Deviških otokov.

Predsednik kraljeve regate na Henleyju je njenemu visočanstvu v dar poslal medvedka Bertija iz volne angorske koze, darovalci pa niso pozabili niti na kraljičine štirinožne prijatelje korgije. Ti so dobili štiri podložene pasje jakne z našitki grbov domačega gradu Windsor.

Obletnica vladanja

Še bolj kot darila za rojstni dan je bilo zanimivo obdarovanje kraljice ob 60. obletnici njenega vladanja leta 2013.

Po njej so namreč celo poimenovali delček ozemlja na Antarktiki, dobila je mladička lamo, set olimpijskih medalj in čaj s Šrilanke …

Lani, ko je praznovala 90. rojstni dan, je kraljica v enem tednu na svoj naslov prejela kar 17.420 pisem in pošiljk, med katerimi so bile rojstnodnevne voščilnice in darila.

Izkazali pa so se svetovni voditelji: šejk iz Kuvajta ji je podaril dragulje, takratni predsednik ZDA Barack Obama pa ji je poslal umetelno oblikovano srebrno pudrnico Tiffany & Co. iz 50. let prejšnjega stoletja. V dar je dobila tudi skoraj 500 knjig, 250 cedejev in devedejev, skoraj sto kosov vezenin in pletenin, 80 svojih portretov, 40 digitalnih fotografskih knjig, 30 slik ter celo več deset kuhinjskih krp, za katere seveda ni jasno, za kaj bi jih kraljica sploh potrebovala.

Profimedia
Za obletnico vladanja so Južnoameričani kraljico razveselili z mladičkom lame.

Profimedia
Kanadska gorska policija ni skoparila – kraljici je za rojstni dan podarila konja.