Slavko Kovačič – Spidi

FOTO: Čudežnik upodobil zabavljača iz Mehike

Gabrijel Toplak
25. 1. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V štajerski prestolnici in širši okolici skorajda ni zabave za otroke, kjer udeležbe ne bi »potrdil« mehiški emigrant, ki ga je babica Juanita pred več leti »poslala« v svet oziroma v Maribor, k profesorju Gogiju v »življenjsko šolo«.

Osebni album
Spidi je prvak v počivanju in tega želi naučiti tudi otroke.

Spidijev lik se je v Sloveniji pojavil v devetdesetih letih, povsem spontano je »zrasel na Slavkovem zelniku« . Pozneje ga je Slavko dopolnjeval in ga še vedno dopolnjuje.

Čeprav je minilo že več kot 40 let, odkar je prvič nastopila skupina Čudežna polja, je izmed peterice sodelujočih medijsko najprepoznavnejši še vedno Slavko Kovačič - Spidi, ki je z glasbenih odrov »presedlal« tudi k zabavi za otroke. Upodobil je lik mehiškega emigranta po imenu Spidi, ki ga je, tako Kovačič, babica Juanita poslala v svet oziroma v Maribor v »življenjsko šolo« k profesorju Gogiju (tudi njega je upodabljal »čudežnik« – Gorazd Elvič). »Spidi je pri njem bival nekaj časa, a se je kmalu počutil dovolj samostojnega, da je samega sebe popeljal po novi življenjski poti. V Sloveniji se je počutil dobro, zato je ostal, in zdaj zabava mlado in staro,« začetke njegovega »osamosvajanja« opiše Kovačič.

Osebni album
Med svojimi nastopi v Sloveniji rad propagira siesto.

Najdenček pod kaktusom

Osebni album
Spidi velja za zabavljača, ki nasmeji staro in mlado.

Na vprašanje, koliko let šteje Spidi, odgovori, da niti sam ne ve, saj pri Latinskoameričanih to niti nima nekega posebnega pomena. »Spidija je našla babica pod kaktusom v mokri plenici in s 'flaško' v rokah, v kateri je bil kaktusov sok. Nekdo ga je moral odložiti. Z dedkom Rodriguezom sta ga posvojila, seveda brez ustreznih dokumentov, vzgajala in vpisala v Kaktusov vrtec. Kasneje je obiskoval istoimensko šolo, kjer je bil prvak v počivanju, zato tudi v Sloveniji propagira siesto in prireja tekmovanja v počivanju,« pojasni vsestranski glasbenik z bogato kariero.

Iz medijske družine

»Odraščal je s fiestami, saj sta babica in dedek člana, tudi izven meja, popularnega mehiškega benda Los Trompetos. Babica je, ko je bila še manekenka, v Hollywoodu statirala v filmih, dedek pa je imel vidne vloge z Esmeraldo v telenovelah. Slednji se lahko pohvali še z letalom 'dopldeker', ki ga sam popravlja, je pa tudi prvak Mehike v objemanju kaktusov. Babica vozi harleyja, honorarno pa na Radiu Mexico drži anteno na strehi, da dalje 'nese', saj ima zelo nizko penzijo. Skratka, medije imata v malem prstu, zato ni čudno, da se je tudi Spidi 'navlekel' in nadaljeval družinsko tradicijo,« razloži Kovačič.

Osebni album
Talentirani Spidi med mladimi velja za zabavljača, igralca, pevca, komponista, tekstopisca, stand up komika in še bi lahko naštevali.

Ceni Filipa Flisarja

Spidi je vsestranski, zagotavlja sogovornik, saj je ni stvari, ki je ne bi obvladal. »Res je, da marsikaj počne na svoj, mehiški način, ki nam, Slovencem včasih ni najbolj blizu. A glavno je, da to počne na prijazen in humoren način, ki običajno na koncu vse prepriča,« Kovačič opiše vlogo Spidija, ki je že na daleč prepoznaven po ponču, sombreru, mahedravih in popisanih hlačah ter zavihanih brkih. »Zato zelo ceni tudi Filipa Flisarja,« dodaja. Spidijeve vragolije so namenjene predvsem mlajši populaciji do 15. leta, tako na rojstnih dnevih kot na raznih obletnicah, nobenih ovir, zagotavlja sogovornik, pa ni niti za starejše. »Spidi se prilagodi katerikoli tematiki. Zanj velja rek: No problemos,« pravi Slavko.

Vsestranski v družbi otrok

Spidi je že posnel zgoščenko, DVD ter kar nekaj videospotov. »Na lokalni televiziji ima svojo oddajo Kaktus top 8, v kateri predstavlja mlade talente in gosti najrazličnejše zanimive goste. Enkrat na mesec pripravlja nastope oziroma izbore za pevske in plesne talente od 3. do 15. leta, z velikim finalom ob koncu šolskega leta. Skratka, videti ga je mogoče na najrazličnejših prireditvah širom Slovenije, predvsem pa tam, kjer so otroci,« je sklenil Kovačič.

Osebni album
Na mesečnih nastopih oziroma izborih za pevske in plesne talente je vselej zanimivo.