Primož Ekart

FOTO: Bolj kot igralstvo ga privlači režija

Teja Pelko
20. 1. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Primož Ekart, ki se je širši javnosti v spomin zapisal z vlogo Sama Kralja v televizijski nanizanki TV Dober dan, je svoj osnovni poklic malce postavil na stranski tir oziroma se ga loteva z druge strani – kot režiser.

Marko Vavpotič / M24.si
Ekart je od leta 1996 samostojni kulturni delavec.

Čeprav v novi vlogi uživa, pa igralstva ne namerava obesiti na klin.

»Zmeraj je fino stopiti na oder, tako da se ne bi rad poslovil od igralskega poklica,« nam je dejal Ekart. Odločitev o zamenjavi vloge je v njem dozorela ob igranju. »Prišel je neki trenutek, neko obdobje, ko sem začutil, da bi se lahko tudi na ta način izražal. Naredil sem nekaj stvari, ki so bile dobro sprejete, tudi sam se se dobro počutil pri tem, in zaenkrat sem v tem ostal,« nam je odločitev za režiserski poklic pojasnil Primož.

Marko Vavpotič / M24.si
Primož ob razrezu torte po premieri Družinskega parlamenta.

Ekart je bil poročen z igralko Ivo Babić, v zakonu sta se jima rodila sin Filip in hčerka Lina.

Njegov zadnji režijski podvig je komedija Družinski parlament v MGL, že konec januarja pa bo začel priprave za predstavo v Novi Gorici. S priložnostmi, ki jih dobiva kot režiser, je zadovoljen. Za to gledališko sezono je dobil vse, kar si je želel v zvezi z delom, tudi v prihodnje pa si želi delati z dobrimi igralci in teksti. Z njim pa radi delajo tudi igralci. Jožef Ropoša, ki je z njim prvič sodeloval pri predstavi Družinski parlament, nam je povedal, da je bil Ekart na vajah vedno zelo pripravljen in je vse skupaj vodil z veliko strastjo.

Marko Vavpotič / M24.si
Z nekdanjo ženo sta ostala v dobrih prijateljskih odnosih.

Kratka biografija

Primož je igro študiral pri profesorju Borisu Cavazzi na AGRFT. Med študijem in po diplomi je igral v predstavah slovenskih institucionalnih in neinstitucionalnih gledališč. Leta 1996 je nekaj mesecev obiskoval Lee Strasberg Theatre and Film Institute v New Yorku. Po vrnitvi je ustanovil zavod za kulturno dejavnost D.I.P Hullteater. Obenem je z Gledališčem Ane Monro zasnoval in razvijal Impro teater. Leta 2005 je ustanovil zavod za kulturno dejavnost Imaginarni, kjer je umetniški vodja in direktor. 

Mediaspeed.net
Režiral je tudi predstavo Slovenska literatura od A do Ž.