Vsak dan pleše

Boštjan Pavček: Koreograf, ki ustvarja svetovne prvake

Alesh Maatko
27. 8. 2016, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ples je njegova strast, njegovo življenje, in ob toliko treningih in koreografiranju res nima časa za dodatne hobije. No, če bi imel dan več kot 24 ur, pa Boštjan Pavček v šali pravi, da bi se lotil še česa zanimivega.

Plesno mesto
Boštjan Pavček je sodeloval pri številnih televizijskih oddajah, kot so Poglej in zadeni, Planet In, Zoom, Viktorji, Miss Slovenije ter Miss Universe Slovenije.

A poleg tega, da rad pleše, je menda precej spreten tudi v kuhinji. In če se ne motimo, je njegov vsakdan zelo živahen ... »Res je, da sem dopoldne doma, in ko opravim vse priprave za popoldanske treninge, odgovorim na vse maile, naredim vse potrebno za sekcijo rock and roll pri Plesni zvezi Slovenije, katere predsednik sem, grem zelo rad na kolo, v fitnes ali na tek. Zelo rad tudi kuham, tako da je po navadi kosilo moja domena. Če pa bi imel dan več kot 24 ur, sem prepričan, da bi se lotil še kakšnega hobija,« nam je zaupal plesni mojster.

Navdušenje

Največji uspehe je Boštjan Pavček dosegel v šov in jazz plesih s plesno skupino Kazina in s svojo soplesalko Romano Pahor.

Boštjana sta v svojo pedagoško ekipo že leta nazaj vzela profesionalca na plesnem področju, plesna koreografa in sodnika ter velika humanitarca Marko in Anita Vihtelič iz Plesnega mesta, ki sta nad sodelovanjem z njim navdušena. Le kako ne bi bila, saj je Boštjan odličen trener, zaslužen za ogromno zmag na svetovnih prvenstvih, še posebej v rock and roll sekciji.

Sodelovanje z najboljšimi

Plesno pot je začel v Novem mestu, nadaljeval pa s študijem na fakulteti za šport in izpopolnjeval svoj ples v Kazini, ki jo je takrat vodil Marko Hren. Pozneje je plesal tudi v plesni skupini Mojce Horvat. Ves čas je jadral med jazz plesom in akrobatskim rock and rollom, v obeh zvrsteh pa je bil član državne reprezentance.

Sodeloval je z vsemi koreografi, ki so delovali na slovenskem področju, kot so Fred Lasser, Paul Henry, Mojca Horvat, Mirjam Podobnik, dr. Meta Zagorc, Marko Hren, Anita Vihtelič, Mimi Marčac Mirčeta, Miha Lampič … Plesnega znanja mu torej ne manjka. Sodeloval je tudi v raznih TV-oddajah, kot so TV Variete, Poglej in zadeni, Planet In, Zoom, Viktorji, Miss Slovenije ter Miss Universe Slovenije. Sodeloval je kot plesalec in akrobat v gledališču; z Borisom Kobalom – Mi se ne damo (kranjsko gledališče), v predstavi Za narodov blagor (SNG Drama) ter z Matjažem Pograjcem – Arabela (Cafe Teater).

Vrhunski uspehi

Plesno mesto
Vrhunski plesalec pravi, da zelo rad tudi kuha, tako da je po navadi kosilo ali kakšno kulinarično razvajanje njegova domena.

Največji uspehe je Boštjan Pavček dosegel v šov in jazz plesih s plesno skupino Kazina in s svojo soplesalko Romano Pahor, v rock and rollu pa kot član Plesnega kluba M (Plesno mesto) in svojega Plesnega kluba Pan s soplesalko Barbaro Šercer. Boštjan je veliko učil v Novem mestu, Celju in okolici, po nekaj letih, ko je ubiral razne poti, pa se je z veseljem vrnil pod okrilje Marka, Anite in Plesnega mesta. Najprej kot trener jazza in pozneje še rock and rolla.

Že od nekdaj poskuša rock and roll nadgraditi z drugimi plesnimi zvrstmi (jazz, hiphop, modern). »Že Marko in Anita sta uvedla jazz treninge, ko sem sam še plesal rock and roll, zato se tudi sam zavzemam, da naredim rock and roll koreografije bolj plesne. Ne želim, da RnR naredi atraktiven le akrobatika. Leta 2014 so nas povabili na Slovenija ima talent in tako sem z mešanico plesnih stilov koreografiral točko, ki je naše plesalce povedla v polfinale tekmovanja,« je povedal Boštjan, ki je koreografiral in treniral tudi lanska svetovna prvaka med starejšimi mladinci, Mateja Matečka in Evelin Arh.

Boštjan dodaja: »Pri nas gre za timsko delo in moram omeniti še Ireno Petan, brez Marka in Anite pa uspeh zagotovo ne bi bil tako veličasten. Pri zmagi na svetovnem prvenstvu, prej je imel par za seboj sedem drugih mest, mi je ostala v spominu izjava glavne sodnice Katalin Kis: 'Danes je zmagal ples.' Ja, res je, moji, naši pari plešejo veliko bolje kot vsa svetovna elita, z akrobatiko pa smo tudi že za petami najboljšim.«

Pozdrav počitnicam

Ravno te dni je bila produkcija plesne šole Plesno mesto in več kot 500 plesalcev se je zavrtelo na parketu športne dvorane Dobrava. Boštjan je razkril: »Za naš Pozdrav počitnicam sem poskusil s fuzijo jazz plesne tehnike in rock and rolla, združil sem torej plesalce jazza in rock and rolla. Mislim, da je bila šestminutna točka zelo lepo sprejeta, in tako bomo tudi nadaljevali.«

Poln načrtov

Seveda nas je zanimalo, kakšni so načrti za naprej in ali so ob vseh teh zmagah in dosežkih sploh še kakšni? »Imam jasno začrtane plesne cilje in prioritete, ki so v skladu z mojimi vrednotami in poklicanostjo,« odločno pove. Boštjan je vesel, da je sodeloval tudi z najbolj simpatičnim čukom, ki je kar sam prišel k njemu z idejo, da bi plesal moderni jazz balet. Boštjan je na prvih vajah sicer že skoraj obupal, a so njegova vztrajnost in Jernejeva trma in močna volja pripeljale do skupnega rezultata, neverjetno lepe koreografije in lepe plesne zgodbe, ki sta jo v novem spotu Čukov odplesala Jernej in Lucija, večkratna prvakinja v plesu.