Legenda

Tereza Kesovija: nesreča v ljubezni in glasba kot rešiteljica

mv
21. 7. 2016, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Legendarna hrvaška pevka Tereza Kesovija je pred časom gostovala v oddaji Zvezdana na nacionalni televiziji in spregovorila tudi o bolj intimnih delih svojega življenja. Med drugim tudi o tem, da ima nesrečo v ljubezni ter da je v življenju izgubila večino ljudi, ki jih je imela rada.

Pri 77 letih še vedno poje, izdala je nov album in avtobiografijo, v kateri opisuje tudi svoja propadla zakona.

»Nebo mi je toliko dalo, ne preveč in ne premalo. Dneve dobrega in dneve zla. To sem jaz,« so besede, s katerimi je svoje življenje med gostovanjem v oddaji Zvezdana opisala legendarna hrvaška pevka Tereza Kesovija. Umetnica je voditeljici razložila, da svoje delo opravlja s srcem in dušo ter da to počne že vse življenje.

»Rada imam ljudi. Svojo ljubezen prenašam tudi nanje. Zato tudi tako dolgo ustvarjam. Že 55 let,« pravi najbolj predvajana, poslušana in prodajana hrvaška izvajalka, ki je letos dopolnila 77 let. Pred kratkim je izdala tudi avtobiografijo z naslovom To sem jaz, v kateri je opisala svoje bogato življenje, polno vzponov in padcev. V knjigi razkriva, da v ljubezni ni imela pretirane sreče, za sabo ima namreč dva propadla zakona in sina, ki ji pomeni vse.

Odraščala brez mame

Mamo je izgubila dva dni po rojstvu, kar je pustilo velik pečat v družini, v kateri je bil še tri leta starejši brat. »Oče je bil obupan, ker je izgubil drago ženo. Jaz sem bila majhna, slabotna in zdelo se mi je, da so tudi nad mano vsi obupali. Bolje, da umre. Usoda ali Bog tega ni hotel, nekako sem si izborila pravico do življenja in preživela.« Oče se je vnovič poročil, kot pravi pevka, so mačeho klicali mama, saj je »bila čudovita ženska«.

Usoda je hotela, da je izgubila tudi brata, ostal ji je le še sin. Zaradi izgube večine ljudi, ki so ji v življenju nekaj pomenili, se nerada vrača v preteklost, saj jo to žalosti. »Ko odplavam v spomine, postanem neskončno žalostna, ker ob meni ni več najdražjih, nadarjenih, krasnih ljudi. Najsi gre za domače ali tuje umetnike, prijatelje, ki jih ni več. Raje ne premišljujem o tem.« 

Glas ji še vedno služi

Čeprav bi marsikdo pričakoval, da bo po vseh tragedijah, ki so jo doletele, zagrenjena, temu ni tako. Za to se ima zahvaliti predvsem glasbi. Še vedno poje, ravno pred nekaj tedni je izdala nov album. »Imam kariero, ki še vedno traja. Glas mi še vedno služi, hvala bogu. Nekdo je napisal, da je nespremenjen. Drugo pa ni pomembno,« pravi pevka.