Tomaž Lukač

Z zbranostjo in disciplino do zmagovalnega pokala

bp
19. 5. 2016, 22.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Le kdo ne pozna najbolj priljubljenega komentatorja nogometnih tekem? Tomaž Lukač nogometne tekme spremlja od otroštva, saj je kot majhen deček strastno navijal na stadionih Crvene zvezde, zdaj pa je njegov ves nogometni svet.

Pop TV
Tomaž pravi, da je težko ostati nepristranski, ko opaziš, da se je eni izmed ekip zgodila krivica, v glavi pa imaš tudi navijače, ki navijajo za nasprotnika.

Vloga strokovnega komentatorja je Tomažu Lukaču pisana na kožo, vsake tekme, pa naj gre za domače prvenstvo ali za finale Lige prvakov, se loti z natančnostjo in širokim naborom informacij, zaradi katerih je njegovo komentiranje med gledalci izjemno priljubljeno. Slovenska liga, pravi, doživlja razcvet, zelo zanimiv pa bo težko pričakovani finale UEFA Liga prvakov, kjer bo odločalo še kaj drugega kot le fizična pripravljenost nogometašev.

Letošnja nogometna sezona na domačih in tujih zelenicah ponuja nepričakovane obrate. Kaj to pomeni za komentatorja tekem?

Več ko se dogaja, bolj ko so zadeve nepredvidljive, z večjim užitkom spremljam tekme. Če bi bilo vse vnaprej znano oziroma pričakovano, nogomet ne bi privlačil toliko ljudi.

Je težko ostati nepristranski? Najbrž tudi vi sami navijate za nekoga ...

Predvsem je težko ostati nepristranski, ko opaziš, da se je eni izmed ekip zgodila krivica, v glavi pa imaš tudi navijače, ki navijajo za nasprotnika. Ti so se posledično zavoljo krivice, ki se je zgodila tekmecu, okoristili. To boli. Vem, ker sem bil tudi sam nekoč strasten navijač. Trenutno ne navijam za nikogar, sem simpatizer nekaterih ekip. A če že moram odgovoriti, mi srce bije za Crveno zvezdo! Otroška, najstniška ljubezen pač ... In takšne ne pozabiš!

Kako ostati skoncentriran ves čas trajanja tekme?

Težko pojasnim, včasih ni enostavno, zlasti ko se ne dogaja nič zanimivega. Vseeno pa moram opraviti svoje delo, ki seveda vključuje tudi nenehno zbranost in predanost.

Pop TV
Letošnji finale Lige prvakov bo 28. maja, ne na Kanalu A, kjer so bili prenosi tekem sicer, ampak je umeščen kar v osrednji termin na Pop TV.

Ali tudi vaši prijatelji, kadar si z njimi ogledate kakšno tekmo, pričakujejo strokovne komentarje ali kakšne druge, zanimive, obstranske informacije?

Na neki način je razumljivo, da skozi debato pričakujejo povratno informacijo, ampak so se bolj ali manj vsi že navadili, da česa ekskluzivnega pač ne bodo izvedeli. Spoznali so namreč, da moramo vsi skupaj ločiti posel od zabave, čeprav ni enostavno, ker je nogomet za širše množice pač – zabava!

Letošnja domača liga je napeta kot struna – kakšna so vaša predvidevanja in kakšne vaše razlage za takšne rezultate?

Slovenska liga doživlja razcvet! Temu ne more nihče oporekati. Žanjemo tisto, kar smo sejali pred dvema desetletjema. Imamo široko bazo, potencial, ljudje imajo radi nogomet ... Vse pozitivne stvari so se, vsaj po mojem mnenju, če uporabim športni žargon, poklopile v tej sezoni. Imamo zanimivo ligo, močne ekipe, veliko gledalcev ... Torej vse, kar potrebuje močna športna država!

To zanimanje podpira tudi dejstvo, da bo največji nogometni dogodek v Evropi, finale Lige prvakov, 28. maja ob 20. uri, umeščen kar v osrednji termin Pop TV. Katera ekipa, mislite, bo dvignila zmagovalni pokal?

Zmagovalec Lige prvakov ne bo bolj kakovostna ekipa, ampak tista, ki bo pokazala več zbranosti in discipline. Kdo bo to? Ne bi upal napovedati, ampak tisti, ki spremljajo nogometna dogajanja, najbrž vedo, da se odgovor skriva v prvem stavku ... Sam se izjemno veselim finala, ki si ga boste lahko ogledali v prenosu na Pop TV.

Zakaj je Liga prvakov tako cenjena in je okrog nje vsako leto takšna evforija?

Liga prvakov je najbolj cenjena, ker gre za tekmovanje najboljših moštev. To je največ, kar lahko ponudi klubski nogomet. Za nameček pa so v zadnjih letih odgovorni omogočili finančno šibkejšim klubom, da se pridružijo najboljšim ... In ti jih včasih celo presenetijo. To daje tekmovanju dodaten čar!