Stockholm 2016

Evrovizija je pred vrati

Alesh Maatko
3. 5. 2016, 11.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Letošnja evrovizijska zgodba se bo, kot je že znano, odvila na Švedskem, natančneje v prestolnici te dežele, kjer je že vse pripravljeno za največji glasbeni spektakel leta.

Alesh Maatko
Devetindvajsetletni Måns Zelmerlöw je lani Švedski s pesmijo Heroes pripel šesto evrovizijsko zmago.

Pesem Evrovizije je na Švedskem že potekala pred tremi leti, potem ko je eno izmed najbolj prepričljivih zmag v zgodovini tega priljubljenega tekmovanja Švedski v Bakuju pripela ekscentrična Loreen. Švedska je slaba tri leta nazaj Evrovizijo organizirala v Malmöju, za letos pa je nacionalna televizija SVT izbrala prestolnico, kjer bo 10., 12. in 14. maja v Globe Areni potekalo že 61. tekmovanje. Da bo vzdušje fenomenalno, smo lahko prepričani – vstopnice so že razprodane.

Osebni album
Dogajanje v Stockholmu bo za časopis Svet24 vsak dan spremljal evrovizijski poznavalec Alesh Maatko.

Pridite skupaj

Come together oziroma Pridite skupaj! To je geslo letošnje Evrovizije, ki poskuša združevati ne samo evropske, ampak tudi izvenevropske države. Tako označuje dejstvo, da postaja Evrovizija eden izmed najbolj gledanih šovov na svetu, obenem pa ostaja unikatna platforma za vse druge glasbene festivale. In ravno temu evropskemu festivalu je le nekaj dni nazaj uspel še en veliki met. Pesem Evrovizije je namreč prejela prestižno priznanje Charlemagne Medal (Médaille Charlemagne pour les Médias Européens), in sicer z obrazložitvijo, da prispeva k izjemni evropski enotnosti.

Sodeluje 42 držav 

Prihodnji teden bo v treh večerih združenih 42 različnih narodov. Sprva je bilo mišljeno, da bomo slišali 43 držav, a je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) izključila Romunijo, ker javna televizija TVR ni poravnala dolga, ki je znašal več kot deset milijonov evrov. Mnenja o tej odločitvi se več kot krešejo, a zdi se, da njihov že izbrani predstavnik Ovidiu Anton, ki bi moral nastopiti v drugem predizboru, takoj za našo ManuEllo, evrovizijskega odra ne bo videl. Bodo pa letos Evrovizijo, poleg Avstralije, videli celo na Kitajskem, saj bo njihova televizija Mango TV v živo prenašala oba polfinalna večera in finale.

Dobro jutro, Avstralija

Že drugo leto zapored pa se festivala udeležuje Avstralija, ki je lani, sicer uvrščena neposredno v finale, debitirala s hitom Tonight Again, ki v Evropi to na žalost ni postal. Njihova letošnja pevka Dami In, ki bo poskušala prepričati Evropo, se bo morala enakovredno pomeriti z vsemi preostalimi državami v polfinalu. Nastopila bo namreč tik pred našo ManuEllo. Ali bo Avstralija postala redna članica Evrovizije, še ni znano. Dejstvo, da se daljna Avstralija udeležuje Pesmi Evrovizije, mnogim še zdaleč ni všeč.

Profimedia
Slikovito mesto, ki leži na vzhodni obali Baltika, je znano predvsem po svoji znameniti legi. Ker središče mesta leži na neštetih otočkih, mu mnogi pravijo tudi severne Benetke.