Zabava

Laibach bodo turnejo sklenili v Cankarjevem domu

J.P./STA
1. 5. 2016, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skupina Laibach bo 9. maja v Cankarjevem domu (CD) sklenila aktualno evropsko turnejo The Sound Of Music/Naše pesmi, vaše sanje. Koncertni program bo zasedba od lanskega pionirskega gostovanja v Severni Koreji predstavila na skupno 30 koncertih. Posebni gost zaključnega koncerta turneje bo zasedba Silence.

Profimedia
Za Laibache je bilo sicer leto 2015, ko so obeležili 35-letnico delovanja, zelo plodno.

Na turneji Laibach izvajajo del programa, ki so ga pripravili za nastop v severnokorejskem Pjongjangu in vključuje interpretacije pesmi iz filma Moje pesmi, moje sanje. Na koncertni program so glasbeniki uvrstili še nekaj skladb z albuma WAT iz leta 2003, ki se jim zdijo v času evropske begunske krize ponovno aktualne. Za koncert v Gallusovi dvorani je na voljo še nekaj vstopnic.

Laibach so turnejo, ki so jo začeli 13. januarja, poimenovali tudi Turneja po okupirani Evropi. Prvič so se na tako imenovano turnejo odpravili leta 1983, še v času hladne vojne, ko so meje in zidovi med državami še obstajale, so sporočili z Agencije Antonov.

Številni razprodani koncerti

Da je bil njihov pohod po evropskih odrih uspešen, pričajo številni razprodani koncerti, med drugim v Beogradu, Berlinu, Kopenhagnu, Stockholmu in Oslu.

V začetku februarja so Laibach v bruseljski dvorani Henry Le Boeuf v Palači lepih umetnosti nastopili skupaj s simfoniki RTV Slovenija. Aranžmaje za orkester je pripravil mlad slovenski skladatelj Anže Rozman.

Za Laibache je bilo sicer leto 2015, ko so obeležili 35-letnico delovanja, zelo plodno. V prvi polovici leta so izvedli več koncertov po Evropi in v Sloveniji, nato pa so se odpravili še na turnejo po ZDA in Kanadi. Ob dnevu osvoboditve izpod japonske okupacije so avgusta nastopili v Severni Koreji.

Med drugim so odigrali koncert na strehi zagrebškega Muzeja sodobnih umetnosti ter nastopili na festivalih na Portugalskem, v Srbiji in v Makedoniji. Moderna galerija v Ljubljani je pripravila obsežno zgodovinsko razstavo o Neue Slowenische Kunst, katere sestavni del je bila tudi skupina Laibach.