Pesem Na koljena padam

Zdravko Škender se vrača h koreninam

Alesh Maatko
21. 4. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če je proti koncu lanskega leta Zdravko Škender navduševal s pesmijo 100 grama, ki spremlja današnje smernice, v katerih dominirajo buzuki in trobente, ki so zaznamovale veliko njegovih pesmi, se v novi glasbeni zgodbi dotika svojih največjih uspešnic, ki so ga izstrelile med zvezde.

Promo foto
Konec maja bo Zdravko Škender dopolnil 65 let.

Zdravko Škender se je rodil v Skradinu, odrasel v Šibeniku in se kot vsi, povezani z morjem, začel z glasbo ukvarjati v ranem otroštvu. Prvi inštrument, ki ga je začel igrati, je bila jazz trobenta v šibeniškem pihalnem orkestru. Pozneje je ustanovil skupino Ad Astra, v kateri je igral bas kitaro in ki je bila najpopularnejša skupina v šibeniški regiji. Po prometni nesreči leta 1981, ki ga je priklenila na voziček, je v skupini nadaljeval kot klaviaturist in pevec. Kot solist se je širši javnosti prvič predstavil na Splitskem festivalu 1988 s pesmijo Ne mogu da te zaboravim, s katero je osvojil drugo nagrado občinstva, v drugem večeru pa je s pesmijo Zlatno sunce Dalmacije osvojil tretjo nagrado občinstva. Istega leta je na Zagrebfestu s pesmijo Suze ljubavi osvojil grand prix, nagrado strokovne žirije. Naslednje leto je spet nastopil na Splitskem festivalu in osvojil prvo nagrado občinstva s pesmima Ako nas život rastavi in Čekaj me.

Platinaste nagrade

Po teh uspehih je izdal album Suze ljubavi, ki ga je prodal v 400.000 izvodih. Ta in tudi drugi albumi (skupaj 11) so dosegli zlate, srebrne in platinaste naklade. Pozneje je sledila pesem Oganj gori, s katero je nastopil na Jugoviziji za pesem Evrovizije.

Nova pesem

Zdravko Škender v glasbi nikakor ni rekel zadnje besede, saj v teh dneh predstavlja novo pesem Na koljena padam, s katero se vrača k svojim koreninam. Pesem je namreč dalmatinsko-sredozemskega stila, kot njegove stare uspešnice. Glasbo podpisuje splitski glasbenik Alen Nižetić, ki je pri besedilu združil moči z Antejem Smoljanovićem. Pod aranžma se je podpisal Leo Škaro.