Zabava

Kruta pravila v Bilo je nekoč

Nejc Simšič
29. 2. 2016, 20.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Planet TV je startal težko pričakovani resničnostni šov Bilo je nekoč, ki je že v prvi oddaji postregel z mnogimi pravili. Za lažje razumevanje objavljamo povzetke pravil in slovar izrazov, ki jih bomo v šovu še velikokrat slišali.

Planet TV
Voditeljica Lili žagar

V resničnostnem šovu Bilo je nekoč se je 14 tekmovalcev "preselilo" v leto 1810 in bodo na lastni koži izkusili, kako so živeli naši predniki, obenem pa bodo spoznali tudi obrti in navade tistega časa. Najbolj napet resničnostni šov letošnje pomladi Bilo je nekoč je že v prvi oddaji razkril mnoga pravila, ki jih je tekmovalcem in gledalcem razložila voditeljica Lili Žagar. Tekmovalce bo med drugim redno obiskoval predstavnik mestne oblasti, župan. Ta bo skrbel, da bodo vajenci koristni in da bodo izpolnjevali naloge, ki jim jih bo zadal. Te naloge bodo vodile k enemu samemu cilju, in sicer postaviti pravo slovensko šolo. Za uspešno opravljene naloge bodo vajenci nagrajeni z goldinarji, s katerimi si bodo lahko kupovali hrano in druge za življenje potrebne dobrine.

Slovar izrazov za lažje razumevanje

dvorec, posestvo – hiša z okolico 
vajenci – vsi tekmovalci 
pomočnik – tekmovalec, ki tekoči teden spoznava obrt 
mojster – pomočnik, ki v tekočem tednu zmaga z obrtjo 
veliki mojster – tedenski mentor za učenje obrti 
župan – osrednji lik, najvišji po hierarhiji 
forum – tedensko prizorišče obračunov in turnirjev 
goldinar – denarna enota, v kateri bodo tekmovalci v šovu poslovali 
turnir – spopad treh vajencev 
obračun – spopad dvojice 

RAZDELJENI TEKMOVALCI

Tekmovalci bodo razdeljeni v dve skupini, na moške in ženske; skupini bosta vsak teden izbrali vsaka svojega pomočnika. Izbrana pomočnika se bosta nato učila izbrane starodavne obrti. Pomočnikoma bo s svojim znanjem na pomoč priskočil vsakokratni veliki mojster. Ta bo na koncu tudi odločil, kateri od obeh pomočnikov se je bolje odrezal. Zmagovalni pomočnik bo dobil naziv mojstra in bo s tem svoji skupini priboril nedotakljivost. Poraženec se bo moral skupaj s še dvema predstavnikoma svoje skupine na forumu boriti za nadaljnji obstoj na posestvu. Usoda skupin je torej v rokah vsakokratno izvoljenega pomočnika in njegovih spretnosti.

SPOPADI “NA NOŽ”

Forum je prostor, kjer se bo vsak konec tedna odvil neizprosen boj za obstanek. Trije tekmovalci iz poražene skupine se bodo najprej med seboj pomerili v turnirju. Zmagovalec turnirja si bo zagotovil obstanek v šovu. Ostala dva čaka še odločilni obračun, po koncu katerega bo moral eden izmed njiju zapustiti posestvo. Poraženec bo moral zapustiti igro za 50 tisoč evrov.