Zabava

Štirikrat nagrajeni Morrissey oktobra v Ljubljani

STA/J.P.
29. 7. 2015, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pevec Morrissey, nekdanji frontman skupine The Smiths, bo za svoje aktivistično in glasbeno udejstvovanje prejel štiri nagrade. Filozofsko društvo dublinskega Trinity College mu bo oktobra podelilo zlato medaljo za doprinos h glasbi, ostale tri nagrade bo prejel kot goreč borec za pravice živali. Morrissey bo 10. oktobra nastopil v Hali Tivoli.

Twitter

Steven Patrick Morrissey bo kot aktivist za pravice živali avgusta prejel gala nagrado organizacije Mercy For Animals, poimenovano skriti junaki, septembra pa mu bo organizacija za pravice živali Peta kot aktivistu podelila nagrado za življenjsko delo. Oktobra mu bosta Jon Stewart in Tracey Stewart v New Yorku izročila posebno nagrado organizacije Farm Sanctuary za spodbujanje sočutja do živali na farmah ter promocijo proti kruti reji, piše na glasbenikovi uradni spletni strani.

Morrisseyjevi koncerti so znani kot energični in čustveno nabiti dogodki, na katerih da glasbenik vse od sebe. Dotakne se tako The Smiths kot tudi svoje bogate solo diskografije. V živo so njegove skladbe veliko bolj surove in rock naravnane kot v studijskih različicah, so še zapisali na založbi.

Zapriseženi vegetarijanec Morrissey je ob tem zapisal, da v življenju ne počne ničesar, da bi bil za to nagrajen. "Ne ustvarjam glasbe z upanjem, da me bodo trepljali po ramenih z nepomembnim grammyjem, kupljenim s strani velike založbe. Večina stvari, ki jih počnem in povem ni solidarnih do glasbene industrije."

Glasbenik je izrazil ponos, da bo prejel štiri tako "inteligentne nagrade" in dodal, da tri, namenjene njegovi ljubezni do živali sprejema z upanjem, da bo s tem pritegnil še dodatno pozornost k boju proti sodobnemu holokavstu v mesni industriji. Svoj zapis je sklenil z besedami: "Mesna industrija je najbolj smrtonosno orožje množičnega uničevanja."

V ponedeljek so na Morrisseyjevi spletni strani objavili nove koncertne datume v sklopu njegove evropske in južnoameriške turneje. Med novimi prizorišči se je znašla tudi Ljubljana. Eden najvplivnejših glasbenikov na svetu bo tako 10. oktobra nastopil v Hali Tivoli.

The Smiths so korenito kulturno zaznamovali Veliko Britanijo in, navkljub zgolj štirim izdanim albumom, ohranili svoj vpliv vse do danes. Po razpadu The Smiths leta 1987 se je Morrissey podal na samostojno pot.

Z intelektualnimi in poetičnimi besedili, ki se v glavnem dotikajo tematike romantike in družbene odtujenosti in teatralno odrsko prezenco je Morrissey hitro našel zvesto občinstvo. Lani je izdal svoj deseti album World Peace Is None of Your Business. Svoje misli je razkril tudi v avtobiografiji Morrissey, ki je izšla leta 2013 in obveljala za najbolje prodajano glasbeno biografijo doslej, so sporočili z založbe Dallas Records.