Zabava

Novorojenka Williama in Kate je pred princem Harryem

STA/G.G.
2. 5. 2015, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Rojstva deklice v družini britanskega princa Williama in njegove soproge Kate ne bodo veseli samo v kraljevi družini in v skupnosti Commonwealth, pač pa tudi zagovorniki novega zakona o nasledstvu, ki je končal diskriminacijo žensk pri nasledstvu na britanskem prestolu.

Arhiv Svet24

Hčerka vojvode in vojvodinje cambriške, ki se je davi rodila v Londonu, je prva pomembnejša članica britanske kraljeve družine, ki je v vrsti za prestol ne bo mogel prehiteti mlajši brat, če bi se Williamu in Kate v prihodnosti rodil še en deček.

Namestnik britanskega premiera Nick Clegg je namreč 28. marca naznanil, da je zakon, ki končuje stoletja veljavno nasledstveno pravico prvorojenca za britanski prestol, stopil v veljavo. Omenjeni zakon je moralo pred tem ratificirati vseh 16 držav članic Commonwealtha, v katerih priznavajo britansko monarhijo.

Načelni dogovor o novem zakonu o nasledstvu, po katerem pravica do krone ne bo več odvisna od spola, so voditelji Commonwealtha dosegli že na srečanju v Perthu oktobra 2011, po potrditvi v britanskem parlamentu leta 2013 pa je v aprilu istega leta dobil še soglasje monarhije.

Mala princesa, ki še nima imena, je četrta v vrsti za prestol, za dedkom, prestolonaslednikom princem Charlesom, očetom princem Williamom in svojim starejšim bratom, princem Georgeom. S tem je potisnila Williamovega mlajšega brata, princa Harryja, na peto mesto v vrsti za prestol.

Njena prababica, kraljica Elizabeta II., je sicer lahko zasedla prestol kljub prejšnjem zakonu o nasledstvu, saj ji je sledila njena mlajša sestra, princesa Margareta. Drugih moških potomcev njen oče, kralj Jurij VI., ni imel.