Svet

Vodja makedonske opozicije obtožen v aferi Prevrat

STA
2. 5. 2015, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Makedonsko tožilstvo je v petek uradno vložilo obtožnico proti voditelju opozicijske Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu v okviru afere Prevrat zaradi nasilnih dejanj proti državnim funkcionarjem. Med štirimi obtoženimi je tudi bivši direktor makedonske obveščevalne službe Zoran Veruševski.

Prvoobtoženi Veruševski je obtožen zaradi nezakonitega vohunjenja in prisluškovanja, tonskega snemanja ter nasilja nad najvišjimi državnimi organi, poroča Al Jazeera Balkans.

Makedonska tiskovna agencija Mia poroča, da je Zaev obtožen poskusa izsiljevanja vlade z materialom, pridobljenim s prisluškovanjem, ki ga je dobil od Veruševskega, da bi SDSM postala del vladne koalicije.

Iz SDSM so sporočili, da jih odločitev tožilstva ni presenetila. Kot so dejali, je tožilstvo odločitev sprejelo v samo šestih od skupno 30 dni, kolikor jih je imelo na voljo. To po njihovi oceni kaže na to, da so na tožilstvo izvajali pritiske s političnega vrha.

"Izjemno hitra odločitev tožilstva je prišla direktno od premierja Nikole Gruevskega in vodje obveščevalne službe Saše Mijalkova, ki sta bila ujeta pri rušenju ustavne ureditve in hudodelstvih proti državljanom Makedonije. Pričakujemo, da bo sedaj hitro sprejeta sodba proti voditelju opozicije in drugim osebam v priporu," so sporočili iz SDMS. Tožilstvo je navedbe danes zanikalo in zatrdilo, da je neodvisno, poroča Mia.

Politična kriza v Makedoniji se je zaostrila konec letošnjega januarja, ko je makedonska vlada Zaevu in več članom njegove stranke v okviru afere Prevrat očitala, da so pripravljali državni udar. Tri osebe, tudi Veruševskega, so takrat aretirali in so od takrat v priporu, Zaevu pa so zasegli potni list. Veruševskega so obtožili, da je od leta 2012 do začetka letošnjega leta s prisluškovanjem zbiral podatke o delu državnih organov, da bi jih predal tuji državi. Te podatke je nato predal Zaevu, ki je nato izsiljeval vlado ter začel posnetke objavljati.

Zaev je zanikal vse obtožbe. Trdi, da je bil pravzaprav makedonski premier Gruevski tisti, ki je prisluškoval njemu in 20.000 drugim državljanom Makedonije, med drugim tudi politikom, novinarjem in verskim voditeljem. Od 8. februarja je objavil številne posnetke telefonskih pogovorov vladnih predstavnikov, ki naj bi dokazovali, da v državi vladajo na kriminalen in koruptiven način. Premierja je tudi obtožil, da je od nekega kitajskega podjetja prejel podkupnino v višini 20 milijonov evrov za gradnjo dela avtoceste.

Institucionalna in politična kriza v Makedoniji traja od lanskega aprila, ko SDSM ni priznala rezultatov predčasnih parlamentarnih volitev zaradi nepravilnosti in od takrat ne sodelujejo v delu parlamenta.