Zabava

Princesa Diana je lizala led in ga pomeljivo gledala

J.P.
3. 3. 2015, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Dobitnik osemnajstih Grammyjev, britanski »bog rocka«, kitarist, pevec in pisec glasbe Eric Clapton se je večkrat znašel na pragu smrt. Odvisnost od drog in spolnosti sta naredila svoje. Tu pa je še njegov dober »prijatelj« Mick Jagger, ki mu je speljal žensko, za katero je bil prepričan, da je ljubezen njegovega življenja.

Arhiv Svet24

Clapton se je odvisnosti od drog ozdravil leta 1987, ne pa tudi odvisnosti od spolnosti. Zaradi tega naj bi se med drugim zapletel tudi s princeso Diano, italijansko-francosko manekenko Carlo Bruni, ki je pozneje postala prva dama Francije, igralko Sharon Stone in manekenko Christy Turlington. Na britansko glasbeno sceno je prodrl sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja z Yarbirds, John Mayall & the Bluesbreakers in pozneje s Cream, preden se je podal na samostojno pot. Clapton, ki bo ta mesec dopolnil 70 let, je čudežno preživel, četudi mu je po življenju stregla njegova temna plat – uničujoči temperament, ki so ga poganjali heroin, kokain in druge droge v spremstvu dveh steklenic vodke na dan. Edina stvar, ki mu je preprečila, da se ni ubil, je bila misel, da mrtvec pač ne more piti.

Arhiv Svet24

Sprijaznjen z usodo in ozdravljen bolečine

Clapton je v svoji avtobiografiji iz leta 2007 zapisal, da je zaradi Jaggerjeve predrznosti med njima prišlo do razkola. Pozneje mu je bil hvaležen, ker ga je rešil gotove pogube, dobro pa se je počutil tudi ob dejstvu, da je Brunijeva Jaggerja dodobra namučila. Tako je dregnil v oba – v svojo bivšo in starega prijatelja Micka.

Droga in alkohol

V tistem času je ždel pred televizijskim ekranom in se basal s hrano. K sreči ni zahajal ven, ko je bil na heroinu. Bil je debel, napihnjen, zaprt, njegova koža porumenela pa tudi umival se ni. 1993 se je s pomočjo hipnoze ozdravil kajenja, ne pa tudi lovljenja žensk. Italijanska restavracija San Lorenzo v Londonu je postala njegova pisarna, romance pa glavna jed na meniju. Sedel je za mizo ob vznožju stopnic, od koder je imel dober pregled nad damami, ki so se od bara zgoraj premikale proti mizam nadstropje nižje. To ni trajalo več kot petnajst sekund, a več tako ni potreboval.

Princesa Diana

V San Lorenzo je redno zahajala tudi princesa Diana. Claptona je prvič spoznala na dobrodelnem koncertu v Wembleyju junija 1987. Takrat jo je menda predrzno naslovil le z »Di«. Princesa baje ni niti trznila. Sodeč po besedah njunih skupnih prijateljev je bila privlačnost med obema očitna – bilo naj bi veliko mežikanja in spogledovanja. Govori se celo, da je nekega dne, ko sta bila skupaj v omenjeni restavraciji, Diana v usta pomenljivo vstavila kos ledu, ga začela lizati in mu naklonila dolg pogled. Le ugibamo lahko, kako daleč sta šla, velja pa upoštevati, da sta oba bila samska (Diana in princ Charles sta svojo ločitev napovedala decembra 1992) in da je Clapton užival v izzivih. Pri tem pa sta se lahko zanašala na diskretnost Mare Berni, lastnice San Lorenza. A nekaj je moralo iti narobe. Desetletje po njeni smrti je Clapton za Diano dejal, da je bila manipulativna in izprijena oseba.

Arhiv Svet24

Eric Clapton in Carla Bruni

Claptonova karizma

Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je dnevno zahajal v omenjeno restavracijo, njegovega uspeha pri ženskah pa ne gre pripisati zgolj dejstvu, da je bil milijonarski bog rocka. Tiste, deležne njegove pozornosti, so kaj hitro ugotovile, kam pes taco moli. Tudi njegova obupna vožnja se jim je zdela posrečena.

Ljubezenski trikotnik

Oktobra 1990 je na zabavo v zaodrju stadiona Shea v New Yorku privihrala 21-letna Carla Bruni, za njo pa živčen Clapton, ki bi verjetno raje bil na poti kamorkoli drugam kot pa v leglo Micka Jaggerja. Tam sta bila na njeno priprošnjo, saj je hotela spoznati slovitega pevca. Clapton pase je dobro zavedal, da Jagger ni imel zadržkov, ko je prišlo do že oddanih žensk. Zato ga je naprosil: »Prosim Mick, ne nje. Mislim, da sem zaljubljen.«

Clapton je prijateljeval z zavidljivim številom lepotic.

Njegova prošnja je bila le bob ob steno. Nekaj dni pozneje je bodoča prva dama Francije začela več let trajajočo afero z Jaggerjem, ki je končala njegov drugi zakon z Jerry Hall. Clapton je za afero izvedel od prijateljice, ki mu je prestavila Carlo. Prepričan, da je ljubezen njegovega življenja, se je zaradi obsedenosti trpinčil preostanek leta, pozneje pa je bil Jaggerju celo hvaležen.