Zabava

Tone Fornezzi - Tof ob jubileju: S smehom se da preživeti vse režime

STA/mv
12. 4. 2014, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Humorist Tone Fornezzi - Tof danes slavi 80 let. Satirik, ki je na humoristični sceni prisoten od 60. let minulega stoletja, z žalostjo opaža, da satira iz slovenskega tiska izginja. Po njegovem mnenju se da s smehom preživeti vse režime. "Pregovor pravi, smeh dela dobro kri, zato se moramo ob zdravstvu, ki ga imamo, čim bolj smejati", je dejal.

mediaspeed

V ospredju današnjih časopisov je rumeni tisk, ki pa je daleč od satire. Namen satire je na šaljiv način opozarjati na napake naše družbe, teh pa je v naši družbi - če temu sploh še lahko rečemo družba - veliko, je dejal za STA. Vesel je, da se v Sloveniji razvija stand up komika, da se, kot pravi, "vsaj nekaj razvija na področju humorja". Pri tem meni, da se bodo morali mladi komiki še razvijati, so pa, kot dodaja, na pravi poti. O razliki med preteklim in sedanjim režimom pa je dejal: "Včasih je bila ena stranka, in če sem si jo privoščil, je bilo to ljudem všeč. Danes pa, če rečeš kaj čez Janšo, so užaljeni njegovi, če čez Pahorja, pa njegovi".

Legendarni Moped show

Fornezzi - Tof je po gimnaziji med letoma 1960 in 1968 delal pri Delu, pozneje pri Pavlihi in Anteni, od leta 1977 pa je sodelavec Dnevnika ter priloge Nedeljski Dnevnik. V 70. letih je na Radiu Slovenija izoblikoval rubriko Boutique, pozneje pa legendarno satirično-humoristično oddajo Moped show. Osrednja tema oddaje, ki je potekala od leta 1978 do 2000, so bili aktualno politični dogodki. Bil je tudi pobudnik več množičnih tradicionalnih rekreativnih prireditev, kot sta Maraton Franja in Triatlon jeklenih. Znan je tudi kot navdušen popotnik in kolesar. Leta 2011 je prejel Ježkovo nagrado. Takratna žirija ga je označila kot enega tistih izvirnih in vztrajnih Slovencev, ki nikoli ni imel dlake na jeziku, ki je vedno držal ogledala tako uradni slovenski oblasti kot tudi preprostemu, malemu slovenskemu človeku. Hkrati je Tof po mnenju komisije človek, ki slovenski živelj že desetletja razveseljuje, prek smeha in satire latentno poučuje in ga dela boljšega, ko ga opozarja na vse tisto, kar bi ljudje najraje ne videli.