Zdravje

Tehnologija, ki rešuje življenja!

N.J.
12. 4. 2014, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kar nekaj ljudi je skeptičnih glede uporabe pametnih Google očal, saj menijo, da so na ta način nadzorovani in da gre za vdor v zasebnost posameznika. A zdravnik dr. Steve Horng pravi, da je le po zaslugi teh očal lahko svojemu pacient rešil življenje.

Očala so mu omogočala, da je med operacijo pregledoval zdravstveno kartoteko pacienta, pregledal vse podatke o morebitnih alergijah, ne da bi mu bilo treba med operiranje odvrniti pogled od pacienta ali celo zapustiti operacijsko mizzo, da bi preverjal podatke na računalniku. Pacient je trpel hude možganske krvavitve in brez pametnih očal, kot trdi dr. Horng, ne bi mogel tako hitro ugotoviti, da pacientu zaradi alergij ne sme dati zdravila za uravnavanje krvnega pritiska. "Google Glass očala so mi omogočila, da sem preveril informacje o alergijah pacienta kar med operacijo in nisem izgubljal čas apo nepotrebnem," je povedal. Posebej velik pomen bi očala lahko imela predvsem pri operiranju v urgentnem bloku, saj tam pogosto ni časa za podrbno proučevanje kartotek pred samim posegom, predvsem v primeru nesreč, hudih poškodb ...

Posebej prilagojena

Očala, ki jih je uporabil zdravnik, niso dostopna vsakemu uporabniku, Gre za različico, ki so jo ustvarili v sodelovanju s podjetjem Wearable Intelligence, ki je software prilagodil za poseben namen in poseben kontekst. V tem primeru ge za možnost pregledovati podatke o pacientih in prepoznavanje govora, posebej medicinske terminologije.

Očala trenutno testirajo v diagnostičnem medicinskem centr v Izraelu, dr Horng pa je eden izmed petih zdravnikov, ki jih trenutno testirajo.