Zabava

Na kaj je ponosen Bob Dylan?

A.M. / STA
16. 11. 2013, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Francoska vlada je ameriškega glasbenika in tekstopisca Boba Dylana počastila z najvišjo državno nagrado, redom častnika legije časti.

Profimedia

Na slovesnosti v Parizu je francoska ministrica za kulturo Aurelie Filippetti glasbenika označila kot junaka mladih, ki so "lačni pravice in neodvisnosti". Dylan je ob prevzemu nagrade dejal, da je ponosen in hvaležen. Čeprav v Franciji ni posnel nobene pesmi, so v 60. in 70. letih minulega stoletja cele generacije občudovale njegovo glasbo. Glasbenika je Filippettijeva za naziv predlagala že pred časom, a se je zapletlo, ko je eden od glavnih odločevalcev Jean-Louis Georgelin zavrgel nominacijo zaradi pevčeve neslavne zgodovine. Dylanovo – po Georgelinovih besedah – kaotično življenje, zaznamovano z uživanjem drog in protestniškimi izjavami, ter glasbeno ustvarjanje je pod drobnogled vzel tudi odbor legije časti. Ta je nato francoskemu predsedniku in kulturni ministrici poslal pozitivno mnenje o velikem glasbeniku.

Dylan velja za enega od najvplivnejših tekstopiscev v popularni glasbi in za zagonetno osebnost. V polstoletni karieri je z inštrumenti, kot so akustična, bas in električna kitara, orglice, klavir in klaviature, vtisnil svoj pečat v žanrih folk, rock, blues, country, rhythm & blues ter gospel glasbe.