Zabava

Viktorji 2012: Večer presežkov!

Alesh Maatko
17. 3. 2013, 19.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Viktorski večer je letos potekal v znamenju častitljive 20 letnice, zato je bil še posebej slovesen in v znamenju presežkov.

Arsen Perić, Gregor Gulin, Mediaspeed
Mito Trefalt in Boris Cavazza
Poslanstvo nagrad viktorji je prepoznavanje kakovostnega in ustvarjalnega dela posameznikov in skupin na področju medijev, predvsem televizije, ter nagrajevanje izjemnih dosežkov v popularni kulturi.
Po tem merilu 43-članska Akademija Viktor, ki jo sestavljajo domači medijski strokovnjaki z različnih področij, izbira nominirance za strokovne viktorje v osmih kategorijah.

Na odru so se izmenjevali voditelji, ki jim je skupno, da so že prejeli viktorja, nekateri med njimi tudi več kot samo enega – občinstvo so vsak na svoj način dodobra nasmejali Slon in Sadež, Jonas Žnidaršič, Lado Bizovičar, Jure Godler in Tilen Artač, Denis Avdić, Bojan Emeršič in Boris Kobal. Za glasbene točke so poskrbeli Ježkova vnukinja Nana Milčinski, Elvis Jackson ter Matevž Šalehar – Hamo, ki je združil moči s perspektivno Ano Soklič. Jubilejni viktorski večer je bil plod uspešnega sodelovanja scenarista in režiserja Jureta Karasa ter soscenarista Igorja Bračiča.

Arsen Perić, Gregor Gulin, Mediaspeed
Rok Predin

Najžlahtnejšega viktorja za življenjsko delo je iz rok lanskoletnega prejemnika Mita Trefalta prejel Boris Cavazza, legendarni slovenski gledališki, filmski in televizijski igralec ter režiser, ki je v preteklih 40. letih močno zaznamoval slovenski igralski prostor. Viktorja za posebne dosežke sta bila letos podeljena dva, prejela sta ju Rok Predin, čigar odlična vizualna dela so opazili tudi v Veliki Britaniji in ZDA, med mnogimi pa je sodeloval z Eltonom Johnom, skupino The Rolling Stones in bil pomemben člen pri praznovanju kraljičinega jubileja; in Urška Alič, ustanoviteljica in direktorica Špas Teatra, ki že petnajst let razveseljuje ljubitelje gledališča in z dobrodelnimi akcijami pomagajo pomoči potrebnim. Poleg viktorjev za posebne dosežke in viktorja za življenjsko delo je bilo podeljenih tudi šest viktorjev popularnosti, ki jih vsako leto izbere javnost, to so bralci, poslušalci, gledalci in obiskovalci spletnih strani, in osem strokovnih viktorjev, ki jih izbirajo mnenjski voditelji, člani Akademije Viktor. In kdo so dobitniki preostalih nagrad za najvidnejše dosežke v medijskem svetu v preteklem letu?

V kategoriji televizijska osebnost je viktorja prejel Vid Valič, zmagovalec v kategoriji radijskih voditeljev je bil znova Denis Avdić. Med televizijskimi oddajami je viktorja prejela oddaja Gospodinje pojejo!, viktorja popularnosti med radijskimi postajami je prvič prejel Radio Veseljak. Med glasbenimi izvajalci so bili v lanskem letu najbolj priljubljeni Modrijani, zlati kipec za najbolj priljubljeno spletno stran je prejela Planet Siol.net.

Arsen Perić, Gregor Gulin, Mediaspeed

Strokovnega viktorja v kategoriji voditelj zabavne TV-oddaje je prejel Peter Poles, v kategoriji voditelj informativne TV-oddaje je slavil Slavko Bobovnik, ki je svojega viktorja ob stoječih ovacijah posvetil nedavno preminulemu kolegu Matjažu Tanku. Strokovni viktor za najobetavnejšo medijsko osebnost je šel v roke Nike Manevski, strokovnega viktorja v kategoriji zabavna TV-oddaja je prejela oddaja X Factor, v kategoriji informativna TV-oddaja Odmevi. Oddaja Male sive celice je prejela viktorja v kategoriji otroška in mladinska TV-oddaja, Kruha in iger v kategoriji igrana TV-oddaja ali TV-film, Oči in ušesa Boga v kategoriji dokumentarna TV-oddaja.

Letošnje nominirance je v Mestnem muzeju Ljubljana slavnostno sprejel Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana, nato se je viktorski večer preselil v Cankarjev dom. Po osrednji prireditvi v Gallusovi dvorani so se nominiranci pridružili gostom na viktorski zabavi, daleč najbolj pričakovani zabavi leta, ki je bila letos prav tako v Cankarjevem domu. Na zabavi je goste zabavala ena najbolj priljubljenih glasbenih skupin ta hip – Manouche.

Arsen Perić, Gregor Gulin, Mediaspeed
Na viktorjih je bil predstavljen tudi nov dnevni časopis SVET24.

Prireditev je kot vsa leta doslej potekala v organizaciji revije Stop iz skupine Krater Media, za neposredni televizijski prenos je letos prvič poskrbela televizijska postaja Planet TV.
Ponovitev si bo mogoče ogledati v nedeljo, 17. marca 2013, ob 17.15 uri.

Na letošnjih Viktorjih je bil premierno predstavljen težko pričakovan nov dnevni časopis zabavno-informativnega značaja Svet24, ki je prinesel svež veter v slovenski medijski prostor. Prva številka, ki je izšla istega dne, je že poskrbela za zanimive zgodbe, ki so dobrodošlo začinile viktorsko druženje. Obiskovalci zabave pa so se z veseljem zabavali z nenavadno velikimi očali Svet 24, skozi katere je svet  videti bolj zabaven.

Arsen Perić, Gregor Gulin, Mediaspeed
Ekipa novega časopisa SVET24 na rdeči preprogi.

Viktorja 2012 so dobili:

Strokovni viktorji:

Obetavna medijska osebnost: Neža Prah, Miha Drozg ter Nika Manevski

Dokumentarna oddaja: Kupi me!, Nikomur ne smeš povedai ter Oči in ušesa boga

Voditelj informativne oddaje: Matjaž Tanko, Darja Zgonc ter Slavko Bobovnik

Informativna oddaja: 24UR, Dnevnik ter Odmevi

Voditelj zabavne TV-oddaje: Bojan Emeršič, Peter Poles ter Vid Valič

Otroška in mladinska TV-oddaja: Male sive celice, Muzikajeto ter Ribič Pepe

Igrana TV-oddaja ali film: Franja, Kruha in iger ter Moji, tvoji, najini

Zabavna TV-oddaja: Moja Slovenija, Dobra ura ter X Factor

Nagrada za posebne dosežke: Rok Predin in Urška Alič

Viktor za življenjsko delo: Boris Cavazza

Gregor Gulin
Najboljša radijska postaja v Sloveniji je Radio Veseljak!

Viktorji popularnosti:

Spletna stran: 24ur.com, MMC RTV SLO ter Siol.net

Radijska postaja: Val 202, Radio 1 ter Radio Veseljak

Radijska osebnost: Sašo Hribar, Jože Činč ter Denis Avdić

Glasbeni izvajalec: Jan Plestenjak, Tanja Žagar ter Modrijani

TV-osebnost: Matjaž Tanko, Boštjan Romih ter Vid Valič

TV-oddaja: 24UR, Gospodinje pojejo ter Na zdravje!

Arsen Perić, Gregor Gulin, Mediaspeed
Ansambel Modrijani

Viktorji skozi čas ...

Zgodovina najprestižnejšega slovenskega priznanja na področju medijev in popularne kulture sega v leto 1982, ko so na javnih prireditvah po Sloveniji vsake tri mesece delili kipce in limone. S to akcijo so želeli spodbuditi in dvigniti kakovost radijskega in televizijskega sporeda ter v ospredje postaviti tiste ustvarjalce, ki so se izkazali pri nastajanju in oblikovanju oddaj. Viktorji takrat še niso imeli svoje zdajšnje podobe zlatega moža, temveč abstraktnega očesa, ki spremlja in opazuje vse okrog sebe, zato mu nič ne uide.

Ob 15-letnici izhajanja revije Stop, leta 1983, so na velikem koncertnem spektaklu v dvorani Tivoli podelili prvi komplet letnih viktorjev. Razdelili so štiri kipce - dva strokovna in dva 'ljudska' - ki so jih izdelali v Zlatarni Celje po zamisli oblikovalca Iva Hanžiča. Viktorja popularnosti sta prejela radijec Marjan Kralj in televizijec Vinko Šimek, s strokovnim viktorjem pa sta bila nagrajena Slavko Hren za radijsko serijo Vroče hladno in Rudi Klarič za TV-serijo Človek brez meja.

V naslednjih letih so ta priznanja podeljevali manj glamurozno, saj so se prireditve odvijale v različnih diskotekah (Valentino, Super Li, Babilon, Life) in drugih lokalih, enkrat celo na Ljubljanskem gradu, leta 1987 pa so kipce razdelili kar v najvišjem nadstropju tako imenovane Črne vdove oziroma stolpnice, kjer je bil še do nedavnega sedež uredništva revije Stop.

Podelitev viktorjev so prvič prenašali v živo po televiziji in radiu leta 1992 iz ljubljanskega Bellevueja. Istega leta, ob 25. obletnici revije Stop, pa je uredništvo viktorjem popularnosti dodalo še častitljivega viktorja za življenjsko delo. Prvi ga je prejel skladatelj Bojan Adamič. Leta 1993 je odgovorni urednik Stopa postal Igor Savič in sama prireditev se je dvignila na višji nivo. Tistega leta so podelili zadnji komplet limon, viktorji pa so dobili novo podobo in postali zlati možje, povečal se je tudi njihov nabor.

Prireditev Viktorji je vse od leta 1994 veliko bolj glamurozna, saj se je preselila v Cankarjev dom (razen leta 2003, ko so viktorje podelili v Viba filmu), od koder jo še danes prenašajo po televiziji v neposrednem prenosu. Svoje pa sta naredili tudi rdeča preproga, na kateri vsako leto pred dogodkom spremljamo aktualne zvezde slovenske medijske scene, ter tradicionalna in odmevna zabava v čast nagrajencem, ki se odvija po prireditvi.

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji časopisa SVET24!