Slovenija

V Mariboru so se zaprla volišča

STA
17. 3. 2013, 19.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Mestni občini Maribor so se ob 19. uri zaprla volišča, na katerih so potekale nadomestne volitve za župana in štiri mestne svetnike.

Mediaspeed

Volilne komisije tako začenjajo s štetjem glasovnic, prvi sprotni neuradni rezultati volitev pa bodo po napovedih objavljeni okoli 20. ure na spletni strani Mestne občine Maribor.

Volitev se je do 16. ure udeležilo 21 odstotkov od skupno nekaj manj kot 93.000 volilnih upravičencev. Republiški inšpektorat za notranje zadeve je do 17.30 zabeležil eno domnevno kršitev volilnega molka, v zvezi s katero je prijel skupno tri obvestila. Nevladni Center za državljansko vzgojo pa je samo dopoldne ugotovil številne "lažje", pa tudi osem "grobih" domnevnih kršitev volilne zakonodaje.

Na volitvah so Mariborčani izbirali naslednika Franca Kanglerja, ki je po vrsti uličnih protestov 31. decembra lani odstopil z županskega položaja.

Po današnjem glasovanju bodo Mariborčani dobili novega župana le, če je kateri od enajstih kandidatov prejel večino veljavnih glasov, torej več kot polovico. Če se to ne zgodil, bo o zmagovalcu odločal drugi krog naslednjo nedeljo, v katerem se pomerita kandidata, ki v prvem krogu dobita največ glasov.

Poleg nadomestnega župana, ki bo na položaju do rednih volitev predvidoma jeseni prihodnje leto, so danes v Mariboru volili še kandidate za štiri izpraznjena mesta v mestnem svetu. Ta je decembra izpraznila opozicijska SD, ki je po množičnih protestih neuspešno upala na razpustitev celotnega mestnega sveta.

Zadnje lokalne volitve v Mariboru so potekale oktobra 2010. Takrat si je Kangler s 50,4 odstotka glasov že v prvem krogu zagotovil drugi mandat na čelu drugega največjega slovenskega mesta. Volilna udeležba je bila takrat 43-odstotna.