Črna kronika

Garal 300 ur za nič evrov

Robert Marin
17. 3. 2013, 19.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kako novodobni sužnji gradijo »največji projekt v zgodovini Univerze v Ljubljani«.

Robert Marin
Družba znanja na račun ogoljufanih

Na Večni poti v Ljubljani so lani poleti začeli z gradnjo novih fakultet za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko. Novogradnjo izvaja konzorcij podjetij SGP Pomgrad, Begrad in IMP, projekt, vreden 116 milijonov evrov, pa v sedemdesetih odstotkih financira Evropski sklad za regionalni razvoj. Dodatnih 13 milijonov evrov je primaknilo še superministrstvo. Kako je torej mogoče, da je 37-letni Bajro Trasić za več kot 300 ur dela na »največjem projektu v zgodovini Univerze v Ljubljani« dobil nič evrov plače?

Robert Marin
Največ novogradenj prodajo v osrednji Sloveniji.
Trasić je ob pričetku del dva meseca delal za enega od podizvajalcev, za gradbeno podjetje Cerbau iz Ljubljane, nato pa obupal in odšel s trebuhom za kruhom v Nemčijo. Direktor podjetja Muso Mavmudoski naj bi mu ponujal 4 evre na uro, streho nad glavo in malico, od obljub pa je po besedah Trasića ostala zgolj malica, medtem ko naj bi nekateri njegovi sodelavci tedensko dobivali na roke 20, 50, včasih pa celo 100 evrov. Na vprašanje, zakaj je bil »črna ovca«, Trasić pravi: »Že takoj na začetku sem mu povedal, da grem, če me ne bo izplačeval. Očitno me je izkoristil.«

Cerbau ima zdaj blokiran bančni račun, pri gradnji fakultet pa od februarja ne sodeluje več.

Delavci, ki ne želijo biti imenovani, trdijo, da je Mavmudoski znan prevarant na gradbeniški sceni. V preteklosti naj bi opravljal dela za SCT, po propadu Zidarjevega giganta pa naj bi s sinom Asedinom Mavmudoskim odprla več podjetij, v katerih sta izkoriščala široko ponudbo delovne sile. Med njimi sta podjetji Cerbau in Asard gradnje, tudi eden od podizvajalcev projekta ljubljanske univerze. Tudi Asard ima blokiran bančni račun, direktor Asedin Mavmudoski pa nam je zatrdil, da je svoje delavce vedno pošteno izplačeval in da bo tako tudi v prihodnje. Tudi njegov oče nam je zatrdil, da je za svoje delavce vedno poskrbel v skladu z zakoni, Trasića pa sta oba označila za navadnega lažnivca in lenuha.

Oče in sin v postopkih

V zadnjih dveh letih je Inšpektorat RS za delo v podjetjih Cerbau in Asard skupno opravil 11 inšpekcijskih pregledov. Glede podjetja Cerbau so inšpektorji februarja prejeli dve prijavi domnevnih kršitev delovnopravne zakonodaje, nadzor pa še ni končan, tudi zaradi onemogočanja nemotenega opravljanja nalog inšpektorjev. V podjetju Asard pa so inšpektorji ugotovili kršitve v zvezi z neizplačevanjem plač, razporejanjem delovnega časa in počitkom. Izdana sta bila dva plačilna naloga, oba je lastnik poravnal. Za odpravo nepravilnosti je bila podjetju Asard v lanskem letu izdana tudi ureditvena odločba.
Zoper Asedina Mavmudoskega na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka kazenski postopek zaradi domnevne zlorabe položaja mu grozi do 8 let zapora, zaradi domnevne davčne zatajitve pa do 5 let. Kot pravi obdolženi, ima v demokraciji vsak pravico da toži, drugo vprašanje pa je, ali se bodo očitki izkazali za resnične.

Robert Marin
Fakulteti naj bi bili končani do konca leta 2014