Zabava

Perica Jerković: Fascinira me, kako se Slovenci ženete

Grega Zalokar
2. 3. 2013, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubiteljem stand up komedije Perice Jerkovića ni treba posebno predstavljati, saj je eden največjih mojstrov žanra v regiji.

Med njegove kultne nastope sodita parafraza Epa o Gilgamešu in Jezus, Rojen v Jugi pa je mogoče celo najzabavnejši solistični šov v zgodovini naše mlade stand up scene. 

Prestregli smo te v Sarajevu. Je to naključje ali protokol priprav, ki je v navadi pred predstavo Rojen v Jugi?

Naključje. Prišel sem z Društvom Smehomat, ki na festivalu Sarajevo Winter '13 predstavlja dva kratka umetniška filma, Kurent in Srce v kamnu avtorja Marka Kumra - Murča. Spotoma pa sem v kinu Kriterion zavrtel še svoj avtobiografski dokumentarec Leto.

Katere tri stvari bi nam generacije, rojene po razpadu Juge, morale zavidati?

Otroštvo brez interneta, brez mobilnih telefonov in preobilice hrane. Po drugi strani so to hkrati stvari, ki jih starejše generacije lahko zavidamo njim. Hecno, ne?

Koliko je na tvoj okus za humor in slog stand upa vplivala Top lista nadrealista?

11,8-odstotno ... Težko bi natančno presodil. Zagotovo so vplivali, tako kot vse druge humorne stvaritve, ki sem jih ponotranjil in jih tudi zdaj gledam ter poslušam. Nadrealisti so bili osnovnošolski idoli.

V Slovenijo si iz Bosne prišel kot najstnik. Kateri naš običaj te fascinira?

To, kako se Slovenci ženete. Nisem razumel, zakaj ljudje hodijo v hribe. Zdelo se mi je rahlo mazohistično. Sčasoma pa sem dojel mentaliteto in koristi ter se vzpel celo na Triglav, a predvsem zato, ker sva imela s Tinom Vodopivcem nastop na Kredarici. Če bi helikopter sploh bil možnost ...

Eden tvojih kultnih stand upov je čefurski Ep o Gilgamešu. Bi si upal podobno obdelati Krst pri Savici?

Mah, to je zabavno in preprosto! Vzameš dva konteksta, ki nimata nič skupnega, ju pomešaš in iz vzporednic narediš smisel v nesmislu. Podobno lahko narediš tudi s hipsterji in Bojem na požiralniku, sem prepričan.

Je Rojen v Jugi predstava za jugonostalgike?

Je predstava za vse, ki bi se radi uro in pol smejali mojim anekdotam in pogledom na svet. Da sem bil rojen v Jugoslaviji, je dejstvo, zato se tudi del te predstave nanaša nanjo, na primerjavo nekdanjega in sedanjega režima in podobno. Nastop pa poleg tega pokriva cel spekter tematik, kot je značilno za stand up.

Čemu ali komu si se nazadnje zares nasmejal?

Ceni kruha v supermarketu. Bil sem prepričan, da se hecajo. 

Več si preberite v najnovejši številki revije Obrazi!