Zabava

Tina Maze: Bolje trener v postelji kot fant na skypu

Mateja A. Hrastar
26. 2. 2013, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubezensko zgodbo sta Tina Maze in Andrea Massi dolgo skrivala. Pravzaprav je še sedaj, po skoraj štirih letih, ne obešata na veliki zvon.

Čeprav Tina Maze in Andrea Massi o svojem zasebnem odnosu ne govorita javno, nas tako kot zlata medalja okoli Tininega vratu zanimata bleščeči prstan na njeni roki in to, kako usklajujeta poslovno in zasebno zvezo.

Po vsakem uspehu poroka

Ljubezensko zgodbo sta Tina Maze in njen trener Andrea Massi dolgo skrivala. Pravzaprav je še sedaj, po skoraj štirih letih, ne obešata na veliki zvon. Medtem ju je javnost že poročila. Vzela naj bi se lani na Havajih. "Nisva se poročila, temveč počivala po naporni sezoni,"  je na blogu napisala Mazejeva. "Če se le da, moj vrat in lase krasijo rožice. Polt je temna in sonce mi prija na vsakem koraku. Vse to je zavlačevanje dopusta, ki mi je vlil veliko pozitivne energije, pregrel telo in spočil glavo. Tako mojo kot Andrejevo."

Prav v lanski sezoni sta se v javnosti prvič nekajkrat poljubila. Letos sta vajo ponovila v Tininem videospotu. Govorice o poroki so spet vzniknile, potem ko se je v Mariboru na Tinini roki bleščal prstan. Ker ne smučarka ne njen 16 let starejši trener zadeve ne komentirata, so ugibanja, kaj pomeni na Tininem prstancu 800 evrov vredni prstan Bvlgari, segala od tega, da sta se skrivoma poročila tik pred tekmo, do tega, da sta tako ali tako poročena že od tistih počitnic na Havajih, le da Tina ni nosila prstana. Na vse to je padla še napoved astrologinje, da se bo Tina v letu 2013 poročila.

Poročena ali ne, to bo verjetno najboljša sezona njene kariere. Menda je za vse to kriv njen trener in ljubimec Massi. O tem je bila že leta 2010 prepričana celo Tinina mama Sonja, ko je za POP TV na vprašanje, ali Tina dosega boljše uspehe, ko je zaljubljena, odgovorila: "Vsaka stvar, ki osrečuje, da nov zagon in razpoloženje je absolutno drugačno, če je človek zaljubljen. Tako je pri vseh ljudeh in enako tudi pri Tini. Človeka navdaja čisto drugačen občutek, če je srečen, zadovoljen, kot če je jezen."

Če bi bil uspeh res pogojen le z ljubezensko zvezo s trenerjem, bi to počele vse športnice.  Pravzaprav bi bilo to kar zapisano v trenerski kodeks. V resnici pa je stvar precej zakomplicirana. Tudi Tina sama je lani dejala, da sta par le poleti: "Pozimi sva zgolj trener in njegova varovanka, ki ju družita le ljubezen do dela in popolna predanost smučariji. Pozimi je med nama res napeto, pride celo do obračunavanja. Poleti pa sva res par."

Reče ji, da jo ima rad, potem pa jo nadira

Obračunavanja? Hm. Odnos med trenerjem in športnico je precej drugačen kot zdrav partnerski odnos. "V odnosu med trenerjem in športnico ni prav velike demokracije, še posebno ne v fazi treniranja. Podrobnosti odnosa so odvisne od karakterjev vpletenih, a vedno je trener tisti, ki preganja. Če je trener preveč prijazen, se ne trenira dovolj. Vsi vrhunski rezultati se delajo takrat, ko je težko, in takrat potrebuje športnik nekoga, ki je neusmiljen," razloži športni psiholog Matej Tušak, ki je dolgo delal tudi s Tino Maze.

Trenerjeva drža je že po definiciji avtokratska in športnica mora to sprejeti. Problem je v tem, da mora trener včasih prevzeti vlogo, ki ni prijazna. "Nekatere športnice to težje razumejo," opozori Tušak. "Partner ji lahko v nekem hipu reče, da jo ima rad, že uro zatem pa jo kot trener med treningom nadira. Za to, da lahko preklopijo med obema vlogama, morajo biti osebnostno zrele."

Sicer poči. Ko so Massija in Mazejevo spraševali, kako usklajujeta obe vlogi, je on zatrdil, da brez problema, ona pa je priznala, da ima včasih s tem probleme, ker je pač ženska.

Toda želja po uspehu je očitno dovolj, da športnice vztrajajo v takem odnosu. Mnogi odnos med trenerjem in športnico primerjajo z odnosom med šefom in podrejeno v podjetju. "Nekatere podrobnosti so res podobne, toda obstaja pa velika razlika," razloži Tušak. "V službi je v prvem planu podjetje, torej sta tako šef kot podrejena v funkciji podjetja. V odnosu trener-športnica pa je rezultat vezan na podrejeno. Vsa aktivnost je usmerjena le v to, kako doseči cilj podrejene. Ona je center pozornosti." Tako rekoč sanjsko za žensko – partner se z vso svojo energijo, poslovno in zasebno, posveča le njej. V vseh pogledih je ona središče njegovega vesolja. "Katera ženska pa ne bi želela, da bi bila vsa aktivnost njenega partnerja posvečena njej, da bi dosegla, kar si ona želi? Iz tega vidika je situacija za športnico res atraktivna," ugotavlja Tušak. 


Več preberite v tiskani Jani (št. 9, izid: 26.2.2013).