Sta novice (niso vidne)

Na vzhodu Ukrajine znova krvavo

STA/M.J.
5. 5. 2014, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vzhod Ukrajine so danes zaznamovali novi spopadi. Okrog mesta Slavjansk je bilo po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva ubitih več ukrajinskih vojakov, nasilje pa naj bi terjalo tudi civilne žrtve. Medtem je Rusija posvarila, da nemiri v Ukrajini ogrožajo mir v Evropi in obsodila dejanja ukrajinskih skrajnih nacionalistov.

Facebook

V Slavjansku - enem od mest na vzhodu države, kjer ukrajinske oblasti od konca minulega tedna izvajajo "protiteroristično" operacijo s ciljem ponovnega prevzema nadzora iz rok proruskih separatistov - so izbruhnili novi spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi oboroženci. Ubiti so bili štirje ukrajinski vojaki, ranjenih pa je bilo 30. Spopadi naj bi po navedbah ministrstva terjali tudi civilne žrtve, a tega števila niso razkrili.

Blizu Slavjanska je poleg tega zaradi obstreljevanja proruskih milic strmoglavil vojaški helikopter, a je posadka po navedbah obrambnega ministrstva preživela. Gre za tretji helikopter, ki ga je ukrajinska vojska izgubila pri Slavjansku, odkar je minuli teden začela ofenzivo proti proruskim upornikom.

Spopadi so med drugim izbruhnili v bližini televizijskega stolpa v južnem predmestju Slavjanska, ki so ga uspele zavzeti ukrajinske sile. Proruske milice so se zato začele umikati nazaj proti središču mesta, obenem pa so se proti centru mesta začeli pomikati tudi spopadi. Po navedbah proruskih aktivistov je bilo v novem nasilju huje ranjenih najmanj pet njihovih pripadnikov.

Medtem ko je v Slavjansku vladalo nasilje, so se razmere v črnomorskem pristaniškem mestu Odesa po nedavnih nemirih dokaj umirile. Ukrajinsko notranje ministrstvo je v mesto poslalo dodatne enote nacionalne garde. "V Odeso so prispele sile za posebne namene ministrstva za notranje zadeve Kijev-1. To je ena od enot, ki so bile nedavno oblikovane iz državljanskih aktivistov," je sporočil notranji minister Arsen Avakov.

V Odesi je bilo v petek v nasilju med proruskimi in proukrajinskimi aktivisti ubitih 46 ljudi, več kot 200 je bilo ranjenih. V nedeljo je nekaj tisoč proruskih aktivistov nato zavzelo tamkajšnji sedež policije ter zahtevalo izpustitev somišljenikov. Po navedbah policije so 67 oziroma polovico v petek pridržanih nato tudi izpustili.

Rusko zunanje ministrstvo je medtem v posebnem poročilu opozorilo, da nemiri v Ukrajini ogrožajo mir po vsej Evropi. Ministrstvo je prav tako ostro obsodilo dejanja ukrajinskih skrajnih nacionalistov kot velike kršitve človekovih pravic. Mednarodne organizacije je pozvalo, da objektivno raziščejo vse kršitve.

"Skupni napori ukrajinskega prebivalstva in mednarodne skupnosti morajo, kakor hitro je mogoče, obroditi sadove in zaključiti z rasizmom, ksenofobijo, etnično nestrpnostjo ter poveličevanjem nacizma," je zapisano v poročilu ministrstva, ki je zajelo stanje v Ukrajini od novembra lani do konca letošnjega marca.

Ukrajinska kriza pa naj bi glede na oceno Evropske komisije v spomladanski gospodarski napovedi že predstavljala veliko tveganje za evropsko gospodarstvo. Največje tveganje za okrevanje evropskega gospodarstva so zunanje napetosti in negotovost, še posebej ukrajinska kriza, je ob predstavitvi napovedi poudaril evropski komisar Siim Kallas.

Ukrajinska kriza ogroža tudi rusko gospodarstvo, je opozoril Kallas ter izpostavil resne posledice te krize za Rusijo na energetskem področju in za rubelj. Rusija že trpi zaradi bega kapitala, je dejal ter dodal, da bi omejitve kapitalskih tokov ali omejitve pri menjalnih tečajih vplivale tudi na evropsko gospodarstvo.

Reuters