Sta novice (niso vidne)

Koalicijski vrh predvidoma v nedeljo

STA
3. 4. 2014, 17.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Koalicijski vrh, na katerem naj bi partnerji znova spregovorili o možnostih za nadomestitev proračunskega izpada po razveljavitvi zakona o nepremičninskem davku, bo po neuradnih informacijah STA v nedeljo, po vsej verjetnosti že dopoldne. Vladna ekipa je namreč danes le preučila več možnih različic, dokončno odločitev pa naj bi sprejela koalicija.

Mediaspeed

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je na novinarski konferenci po današnji seji vlade napovedal, da bodo odločitev o naboru ukrepov "v najkrajšem možnem času" sprejeli predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin skupaj s premierko Alenko Bratušek. Ministri so na seji vlade predstavili možnosti za dodatno varčevanje v svojih resorjih, seznam možnih ukrepov pa je po njegovih besedah izredno dolg.

Obstaja več različic nabora ukrepov, o vsebini pa Židan ni mogel govoriti. Dejal pa je, da bodo izbrali ukrepe, ki bodo "do ljudi najbolj prijazni".

Doslej koalicijske stranke skupnega jezika o ukrepih niso našle. Sestale so se že minulo nedeljo, ko jim je finančni minister Uroš Čufer kot prvi ukrep predlagal vnovičen dvig davka na dodano vrednost (DDV). Ocenil je tudi, da se bo težko izogniti kombinaciji dviga tega davka in dodatnih varčevalnih ukrepov.

A so se Čuferjevemu predlogu odločno zoperstavili v DL. Predsednik stranke in notranji minister Gregor Virant je tako danes pojasnil, da povišanja DDV ne bo, saj zaradi nasprotovanja DL ta ukrep tudi v DZ ne bi dobil podpore. Ocenil je, da je v javnem sektorju še dovolj možnosti za prihranke, in sicer takšne, ki ne bodo posegali ne v pravice javnih uslužbencev ne v pravice upokojencev. Tem posegom najglasneje nasprotuje predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Slednji je sicer danes dejal, da je pogovor na seji vlade potekal v smeri trdnega namena vlade, da dokonča svoj mandat. To bi lahko pomenilo napoved, da se bo koalicija na nedeljskem srečanju vendarle uspela uskladiti o tem, kako zapolniti proračunsko luknjo v višini okoli 200 milijonov evrov.