Sta novice (niso vidne)

Uslužbenki vrtca Zarja odpovedi podpisali pod prisilo?

STA / S.R.
30. 5. 2013, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vzgojiteljica in njena pomočnica sta proti vodstvu Zasebnega vrtca Zarja iz Kamnika vložili tožbi, s katerima izpodbijata svoja podpisa k odpovedi delovnega razmerja zaradi domnevnega trpinčenja otroka.

Vrtec Zarja
Vrtec Zarja

V tožbi navajata, da sta odpovedi podpisali pod prisilo, danes poroča Delo. Kriminalistična preiskava zadeve sicer po dveh mesecih še ni končana. Kamniški zasebni vrtec Zarja se je v središču javne pozornosti znašel aprila letos zaradi očitkov o neprimernem ravnanju z otroki. Ravnateljica vrtca Jelka Golob je 15. aprila zatrdila, da sta vzgojiteljici priznali neprimerno ravnanje in da sta prostovoljno dali odpoved, nato pa je vzgojiteljica skupine Lidija Breznik za medije povedala, da nista trpinčili otrok in da sta bili v odpoved prisiljeni.

Kot danes poroča Delo, Golobova ne izključuje možnosti, da se nekdanji uslužbenki vrneta na delovno mesto. Vendar pravi, da bo odločitev odvisna od kriminalistične preiskave, ki pa po skoraj dveh mesecih še vedno ni končana. Kako daleč je preiskava, na Policijski upravi Ljubljana niso hoteli razkriti, je pa nekdanja vzgojiteljica Breznikova za Delo povedala, da se ji zdi precej nenavadno, da jo policisti po skoraj dveh mesecih od izbruha afere sploh še niso zaslišali.

Časnik navaja še, da so tudi starši ogorčeni, ker se po dveh mesecih zadeva še vedno ni razpletla. V anonimnem pismu, ki so ga naslovili na javnost, so zapisali, da od dogodka v vrtcu vladajo izredne razmere, ker da ravnateljica Golobova nad zaposlenimi izvaja mobing, vzgojiteljice pa to menda prenašajo, ker se bojijo za zaposlitev. Golobova je očitke, da izvaja mobing nad zaposlenimi, za Delo zavrnila kot neresnično natolcevanje, ki škodi njenemu ugledu in ugledu ustanove, ki jo vodi.

Zaradi domnevnega trpinčenja otroka je izredni nadzor opravil šolski inšpektorat. Za Delo so med drugim sporočili ugotovitev, "da sta delavki vodstvu vrtca potrdili, da je bil en otrok enkrat poslan na teraso ob odprtih vratih". Vzgojiteljica Lidija Breznik je dejala, da šolska inšpektorica ne z njo ne z njeno nekdanjo pomočnico ni nikoli komunicirala, kar se ji pri tako hudi obtožbi, kakor je trpinčenje otroka, zdi precej nenavadno.

Izredni inšpekcijski nadzor v vrtcu je opravil tudi delovni inšpektor in ugotovil, da delodajalec ni sprejel ukrepov za preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje primerov nasilja, trpinčenja, nadlegovanja in drugih oblik psihosocialnega tveganja na delovnih mestih, ki lahko ogrozijo zdravje delavcev. Vrtec je bil kaznovan z 2000 evri, Golobova pa s 500 evri in tako vrtec kot ravnateljica sta kazen že plačala, poroča Delo.