Sta novice (niso vidne)

Kaj vse odkrijejo naši cariniki

STA/ M.J.
22. 5. 2013, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Cariniki so v zadnjih dneh po vsej Sloveniji kontrolirali gorivo v traktorjih in drugih vozilih na kmetijah ter preverjali male proizvajalce vina in žganja. Test za ugotavljanje prisotnosti označenih energentov je bil pozitiven pri 16 vozilih, ki so za pogon uporabljala kurilno olje. Izdali so jim plačilne naloge in odredili čiščenje rezervoarja.

Carina

Kot so danes sporočili iz Carinske uprave RS, je 66 ekip, v katerih so bili delavci mobilnih in trošarinskih oddelkov vseh carinskih uradov, med 4. in 13. majem obiskalo 274 vložnikov zahtevkov za vračilo trošarine za energente, ki se porabijo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije za fizične osebe, ki niso samostojni podjetniki (kmetje).

Kontrolirali so namensko uporabo goriva v delovnih strojih, predvsem traktorjih, pa tudi v drugih vozilih na kmetijah. Delavci oddelkov za trošarine so poleg tega preverjali, ali proizvodnja žganih pijač in vina poteka v skladu z zakonodajo, in vsem vložnikom razdelili informativno zloženko o tem.

Cariniki so vzeli vzorce goriva iz 599 vozil, od teh je bilo 554 traktorjev in 45 drugih vozil (osebna vozila, tovornjaki ...). Test za ugotavljanje prisotnosti označenih energentov je bil pozitiven pri 16 vozilih, v katerih se je za pogon uporabljalo kurilno olje (14 traktorjev, tovornjak in goseničar).

Cariniki so jim zaradi prekrška izdali plačilne naloge in odredili čiščenje rezervoarja. Predpisana kazen za ta prekršek je 400 evrov, kršitelj pa mora na lastne stroške opraviti črpanje in čiščenje rezervoarja na pooblaščenem servisu.

V akciji so ugotovili, da devet vložnikov zahtevkov ni bilo registriranih kot mali proizvajalci žganja, šest pa jih ni bilo registriranih kot mali proizvajalci vina. Z njihovim primerom so seznanili oddelke za trošarine carinskih uradov, ki bodo vodili nadaljnje postopke.

Na carinski upravi sicer ugotavljajo, da je bilo letos nekoliko manj primerov nenamenske uporabe goriva kot v lanski akciji, vendar pa so odkrili več neregistriranih malih proizvajalcev vina in žganja.