Sta novice (niso vidne)

V Zagrebu v četrtek znova obravnava v tožbi proti LB in NLB

STA/M.V.
6. 5. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na zagrebškem občinskem sodišču bo ta četrtek obravnava v eni od tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki (LB) in NLB, so danes na sodišču potrdili za STA. Obravnava bo potekala kljub zagotovilom hrvaške vlade o ustavitvi spornih postopkov, poleg tega pa prav na dan, ko na Hrvaško prihaja slovenski predsednik Borut Pahor.

Zajem zaslona

Četrtkova obravnava je bila že večkrat preložena, nazadnje 11. februarja letos. Gre sicer za obravnavo v eni od več kot 20 tožb PBZ in Zagrebške banke proti LB in NLB, ki potekajo na podlagi pooblastil hrvaškega finančnega ministrstva.

Hrvaška vlada na sodiščih od Slovenije terja vrnitev deviznih vlog varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB, ki jih je Hrvaška v začetku 90. let prenesla v javni dolg in nato izplačala delu varčevalcev.

Obravnava ta četrtek bo potekala kljub memorandumu, ki sta ga vladi Hrvaške in Slovenije podpisali 11. marca v Mokricah. Hrvaška se je v memorandumu zavezala, da bo ustavila vse postopke proti slovenskim bankam, dokler ne bo dosežena celostna rešitev spora o LB, ki jo bosta državi iskali v okviru nasledstva.

Po 11. marcu sta sicer na pristojnem zagrebškem sodišču potekali že dve sporni obravnavi v dveh različnih primerih, nazadnje 5. aprila. Takrat je PBZ zaradi poskusa mirne rešitve spora na podlagi hrvaškega zakona o pravdnem postopku zahtevala mirovanje postopka za leto dni.

Slovenska stran je opozorila, da je memorandum mednarodna pogodba in je tako nad domačo zakonodajo. Slovenija je, med drugim tudi v Evropskem parlamentu, opozorila, da se obravnave kljub memorandumu nadaljujejo ter izrazila pričakovanje, da bodo sporna sojenja ustavljena.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je konec aprila v Luksemburgu dejala, da je Hrvaška v celoti opravila svoj del posla - dala je navodila bankam, te pa so dale naprej navodila svojim odvetnikom, naj ustavijo postopke, povezane z LB. Enako mora po njenih besedah storiti tudi Slovenija.

Pusićeva in njen slovenski kolega Karl Erjavec sta se sicer v Luksemburgu dogovorila, da bosta skupaj poslala pismo Banki za mednarodne poravnave v Baslu in preostalim državam naslednicam nekdanje SFRJ, da se začne postopek v okviru nasledstva.

STA je na zagrebškem sodišču neuradno izvedela, da bodo morali sodniki v vsakem primeru posebej odločati o ustavitvi postopka.

Četrtkova obravnava bo sicer potekala v dopoldanskih urah, medtem ko bo hrvaški predsednik Ivo Josipović sprejel slovenskega predsednika Pahorja ob začetku njegovega dvodnevnega uradnega obiska na Hrvaškem.

Pahor in Josipović sta se kot predsednika držav prvič srečala v začetku marca ob robu slavnostne skupščine Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu, ko sta se med drugim zavzela za čimprejšnjo rešitev spora o LB.