Nov uspeh

Žan Kranjec razveselil Slovence: Z enajstega mesta na stopničke

P.K./STA
10. 12. 2022, 14.23
Posodobljeno: 10. 12. 2022, 14.27
Deli članek:

Žan Kranjec je osvojil tretje mesto na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v Val d'Iseru v Franciji. Slovenski as je bil po prvi vožnji 11., z drugim najboljšim časom druge vožnje pa je pridobil kar devet mest ter se še na drugem veleslalomu sezone po vrsti prebil na stopničke.

Profimedia
Po prvi vožnji je bil v zelo slabem položaju.

Zmagal je Švicar Marco Odermatt, ki je bil najboljši že po po prvi vožnji veleslaloma. Drugo mesto je osvojil Avstrijec Manuel Feller, ki je bil drugi tudi po prvi vožnji. Feller je za Odermattom zaostal 1,40 sekunde, končni zaostanek Kranjca pa je znašal 2,05 sekunde.

Kranjec je na ledeniški uverturi nad Söldnom 23. oktobra osvojil drugo mesto, zaostal je le za najboljšim smučarjem in veleslalomistom minule zime, Odermattom, ki je prišel do še tretje zmage v tej zimi.

Kranjec je v Val d'Iseru osvojil deseto uvrstitev med najboljše tri na tekmah svetovnega pokala. Prav vseh deset uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu je zbral v veleslalomu. Od Slovencev sta na veleslalomih večkrat stali na zmagovalnem odru le izjemni Tina Maze, 28-krat, in Mateja Svet, 14-krat.

Švicar imel dober dan

Najboljši slovenski veleslalomist se je po prvi vožnji znašel v zelo slabem položaju. Za vodilnim Odermattom je zaostal velikih 1,87 sekunde. Da položaj sicer ni bil brezizhoden, je pokazal na drugi progi, ko se je zavihtel na vrh razpredelnice s prednostjo kar 1,45 sekunde.

Kranjec se je na vrhu obdržal vse do nastopa najboljših dveh po prvi vožnji. Feller je Slovenca potisnil s prvega mesta, izjemni Odermatt, ki je sezono odprl z zmago v Söldnu, pa je z najboljšo prvo in drugo vožnjo prehitel oba.

Skorajda se je ponovila senzacionalna zgodba z letošnjega olimpijskega veleslaloma na Kitajskem, ko se je Kranjec z izjemno drugo vožnjo izstrelil na olimpijske stopničke ter segel po srebru, Odermatt pa je osvojil zlato.

Švicar je bil danes razred zase. Na prvi progi je le Feller zaostal manj kot sekundo, v finalu pa je prvega konkurenta porazil za sekundo in 40 stotink, preostale pa za več kot dve sekundi.

Kranjec je za štiri mesta popravil svojo najboljšo uvrstitev na veleslalomih v Val d'Iseru, kjer je bil pred 10. decembrom najboljši sedmi leta 2017.

Piše zgodovino

Postal je tretji Slovenec, ki se je na veleslalomih v Val d'Iseru prebil na stopničke. Mojca Suhadolc je pred 27 leti (1995) veleslalom na tem prizorišču končala na drugem mestu, Bojan Križaj pa je bil drugi pred 43 leti (1979).

Tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah, ki je 15. novembra dopolnil 30 let, je doslej dvakrat zmagal, prvič se je zavihtel na vrh pred štirimi leti na veleslalomu v Saalbach/Hinterglemmu, januarja 2020 pa je osvojil tudi veleslalom v Adelbodnu.