Kdaj ste to storili nazadnje?

Strokovnjaki pravijo, da bi morali napo očistiti vsaj na vsaka dva meseca

Mare Koren
10. 12. 2022, 14.30
Posodobljeno: 16. 11. 2023, 17.00
Deli članek:

December je mesec mešanice vonjev po cimetu, klinčkih, karameli … A še preden stopimo v pravljični mesec peke in izbrane kulinarike, poskrbimo za čistočo gospodinjskih naprav. Kdaj ste nazadnje očistili napo?

Profimedia
kuhinjska napa, samostoječa

Roko na srce, na čiščenje nape se le redko spomnimo, pravzaprav se nanjo spomnimo šele takrat, ko vonj peke oziroma kuhe ne izpuhti tako hitro, kot bi si želeli. Vendar potrebuje redno in temeljito čiščenje, le tako bo lahko delovala brezhibno.

Začnite s filtri

Strokovnjaki pravijo, da bi morali napo očistiti vsaj na vsaka dva meseca. Namen filtrov je predvsem vsrkati neprijetne vonjave, a ne pozabite, da zbirajo tudi maščobo, prah in drugo umazanijo, ki se tam nakopiči ter zlepi. Čiščenja se moramo lotiti postopoma in v več delih, tako kot je sestavljena napa. Svetujemo vam, da začnete s čiščenjem filtrov.

Kovinski filter

Vse nape, tudi tiste starejše, imajo kovinske filtre, ki ujamejo umazanijo iz zraka, ki ga vsrkajo. Ne pozabimo, da so ti filtri neposredno v stiku z umazanim zrakom in hlapi maščobe, zato so tudi najbolj izpostavljeni umazaniji. Najlažje jih boste očistili v pomivalnem stroju, kjer je temperatura dovolj visoka in čistilo dovolj močno, da se bodo stopile tudi trdovratne maščobe. Strokovnjaki svetujejo, naj te filtre čistimo vsak mesec oziroma sorazmerno z uporabo. Če nimate pomivalnega stroja, za čiščenje uporabite moč vrele vode in razmaščevalca. Filter najprej namočite v vroči vodi, ta bo zmehčala trdovratno umazanijo, nato ga popršite z razmaščevalcem in pustite nekaj minut, da začne delovati. Potem filter vrnite v vročo vodo.

Dreamstime
kuhinjska napa, čiščenje

Kakšno napo izbrati

Kot vemo, nape že dolgo nimajo zgolj funkcije odvajanja zraka in umazanije iz prostora, temveč imajo tudi vse bolj estetsko funkcijo. Ob opremljanju kuhinje ali prenovi se pogosto pojavi dilema, kakšno napo izbrati. Danes imamo tako na voljo klasične nape, kot jih poznamo že desetletja, ki jih preprosto namestimo na steno nad kuhalno površino. Na voljo so tudi samostoječe ali takšne, ki so kot luč ali okras, v zadnjem času pa so se pojavile vgradne nape, ki so vgrajene v kuhalno površino in vsesavajo zrak navzdol, v zato primerni filtrirni kontejner.

Karbonski filter

Če ima vaša napa tudi karbonski filter – ta podatek boste našli v navodilih za uporabo – ga morate zamenjati na tri do šest mesecev. Karbonskih filtrov ni mogoče prati. Poudarek: Najlažje bo, če boste kovinski filter nape oprali v pomivalnem stroju.