Nenevarna čistla

Ste vedeli, da lahko čistite tudi z vodko?!

M.K.
10. 12. 2022, 13.45
Deli članek:

Skoraj obvezen ukrep za obrambo zdravja družine pred nevarnimi virusi in bakterijami, ki so zdaj še pogosteje med nami, je redno čiščenje in razkuževanje. Ne uporabljajte nevarnih kemikalij. Vse, kar potrebujete, imate v kuhinjskem predalu.

dreamstime
Očistite dom nevarnosti.

Virusi in bakterije se prenašajo tudi prek okuženih površin, zato je v prehodnem času, ko je imunski sistem manj stabilen zaradi okoljskih dejavnikov, higiena doma izjemno pomembna. Nikar ne zapravljajte denarja za nevarna čistila, ki lahko še bolj oslabijo zdravje, temveč uporabite domača.

Kje začeti

Zdravju najnevarnejši so tisti predeli doma, ki jih uporabljajo vsi družinski člani. Najprej se lotite kopalnice. Tam je treba očistiti predvsem stranišče in umivalnik. Skrbite tudi za redno menjavanje brisač. Sledijo kljuke, stikala, daljinec, krpe za brisanje posode, tipkovnica, mize, hladilnik in koš za smeti … S čim in kako?

Začnimo z vodko

Vodka je popolno čistilo, saj vsebuje velik odstotek alkohola, ki bo razkužil površine. Kos je tudi plesni, ki je običajno posledica vlage. Primerna je za razmaščevanje in odstranjevanje madežev z usnja. Lesenim površinam zagotavlja lesk, osvežuje tkanine in odstranjuje neprijetne vonjave. Uporabite jo lahko tudi kot razkužilo za roke.

Belilo

Nepogrešljiva sredstva za odstranjevanje madežev s tkanin so obenem tudi odlična za čiščenje in dezinfekcijo v gospodinjstvu ter javnih prostorih. Belilo je uporabno v kuhinji, saj bo uspešno uničilo bakterije, kot so salmonela, E. coli in streptokoki. Poleg tega boste z enim potegom opravili z virusi gripe in prehlada. Pri tem ne pozabite, da kemikalije škodujejo zdravju, saj dražijo oči, nos, kožo in dihala. Prekomerna uporaba lahko povzroči opekline kože.

Para

Kombinacija pare in vročine je več kot uspešno naravno čistilno sredstvo. Ko preseže 200 stopinj, ne odstranjuje le madežev in maščob, temveč tudi nevarne bakterije. A za čiščenje s paro je potreben čas. Za uspešno dezinfekcijo in odstranitev bakterij, virusov, prahu, pršic in drugih patogenih organizmov področje čistite 20 sekund.