Decembrski kuharski podvigi

Na praznični mizi postrezite tudi jedi, narejene iz kruha

Mare Koren
10. 12. 2022, 11.30
Deli članek:

Kruh zagotovo spada med osnovna živila, brez katerih si le težko predstavljamo jutro. A vse prevečkrat se zgodi, da se kruh osuši. Razkrivamo vam recepte za slastne jedi, ki jih lahko pripravite s starim kruhom.

profimedia
Španski paradižnikov gaspačo za oči in brbončice.

Nekoč so star kruh uporabljali za pripravo drobtin, prav tako je marsikje veljal za hrano domačih rejnih živali. Vsekakor kruha niso metali stran in tako bi moralo biti tudi danes. Z nekaj idejami in ščepcem spretnosti lahko ostanke kruha uporabite pri kuhi oziroma jih predelate ter pripravite okusne kulinarične dobrote. Naj vam povemo, da je priprava naslednjih jedi izjemno preprosta, pa tudi sestavine niso drage. 

Recept za hladen španski gaspačo

Gre za tradicionalno hladno juho, ki jo Španci pogosto pripravljajo, pri nas pa še vedno velja za kulinarično specialiteto. Vendar je priprava izjemno preprosta.

Potrebujete: 100 ml belega kisa, 1 strok česna, 1 kumaro, olivno olje, 100 g kruhove sredice, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko, sol in poper, 50 g rdeče čebule, 100 ml vode.

Priprava: Kruhovo sredico izdolbite in jo narežite na manjše koščke; te v skledi zmočite s kisom in vodo. Marinirajte, dokler kruh ne vpije tekočine. Nato ga ožemite in postavite na stran. Paradižniku izdolbite semena, kumaro olupite in narežite na kolobarje, papriki narežite na kocke, dodajte čebulo in česen. Vso zelenjavo stresite v mešalnik, dodajte olivno olje, solite in poprajte ter zmeljite. Mešanici dodajte namočen kruh in še enkrat zmeljite. Skorjo kruha, ki vam je ostala, prelijte z nekaj olivnega olja, na hitro popecite v ponvi in postrezite.

Polpeti z bučkami in kruhom

Dobra stran te jedi je prav tako preprosta priprava, poleg tega pa je odličnega okusa in jo lahko postrežete kot samostojno jed.

Potrebujete: 250 g kruha, 60 g bučk, 3 jajca, dobro pest drobtin, olje za cvrtje, sol, poper in nariban sir.

Priprava: Bučke narežite na kocke ali nastrgajte, posolite ter jih pustite na cedilu vsaj pol ure. Medtem kruh narežite na koščke, nato pa ga v skledi zmešajte z odcejenimi bučkami. Primešajte jajca in sir ter solite in poprajte. Če je zmes mokra in lepljiva, dodajte nekaj krušnih drobtin. Oblikujte v polpete in jih potopite v segreto olje. Pecite do zlatorumene barve na obeh straneh. Postrezite toplo ali hladno.

arhiv
Polpeti z bučkami in kruhom.

Gosta paradižnikova pomaka in omaka

Pripravite dvoje v enem in uživajte v okusih Mediterana.

Potrebujete: 800 g kuha, 5 zrelih paradižnikov, 50 g bazilike, 3 stroke česna, olje, sol in poper.

Priprava: Na olju popražite sesekljan česen in dodajte na kocke narezan paradižnik, dobro premešajte in posolite. Ko se paradižnik zmehča, dodajte baziliko in popoprajte ter na zmernem ognju kuhajte še 10 minut. Če se omaka preveč zgosti, dodajte nekaj vode ali zelenjavne juhe. Pustite, da vre še 10 minut, nato dodajte narezan kruh. Dobro premešajte, da kruh vpije omako, in pustite vreti še 15 minut. Postrezite ohlajeno z nekaj kapljicami olja.

Dreamstime
Pekoča paradižnikova pomaka.

Kruhovi njoki

Odlična priloga, ki se poda na bogato obloženo praznično mizo.

Potrebujete: 300 g kruha, liter mleka, 3 jajca, 200 g bele moke, 20 g parmezana, muškatni orešček, sol, poper.

Priprava: Kruh narežite na kocke in ga namočite v segreto mleko. Pustite pol ure, nato premešajte ter kruh rahlo ožemite. Stresite v drugo posodo, dodajte jajca, sir, sol in poper ter premešajte. Na koncu dodajte muškatni orešček in toliko moke, da dobite homogeno zmes. Oblikujte daljši svaljek in narežite na za prst debele kose. Postavite za pol ure v hladilnik, nato skuhajte v osoljenem kropu.  

arhiv
Kruhovi njoki

Kruhova pogača

Preprosta kmečka sladica, ki bo navdušila z okusom po decembru.

Potrebujete: štruco starega kruha (500 g), 5 dcl mleka, 8 jajc, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, sadni kompot (breskev, marelica ali hruška), rjavi sladkor, cimet, 330 ml smetane za kuhanje, maslo.

Priprava: Kruh narežite na kocke in jih razporedite po pekaču, ki ste ga namastili z maslom, da pokrijete dno. Nato v posodi zmešajte mleko, jajca, sladkor in vaniljev sladkor ter mešanico prelijte po kruhu. Pustite, da kruh tekočino vpije. Potem po vrhu razporedite odcejeno sadje iz kompota ter posujte z rjavim sladkorjem in cimetom. Pekač za dobro uro postavite na hladno, da bo zmes postala kompaktnejša. Prelijte s smetano in pecite v pečici, ogreti na 150 stopinj, 50 minut.

arhiv
Kruhova pogača

Mediteranski hrustljavi krutoni

Okusni dodatek k čistim in gostim juham.

Potrebujete: 300 g starega kruha, 0,5 dcl olivnega olja, posušene mediteranske začimbe, parmezan.

Priprava: Kruh narežite na majhne kocke, stresite v skledo in prelijte z olivnim oljem. Posujte z zelišči in drugimi začimbami po okusu ter dobro premešajte. Nato razporedite po ponvi ali pekaču in pecite do nežno rjave barve. Na koncu čez vroče krutone naribajte sir in postrezite ob juhi.

arhiv
Božanski krutoni.