Kot novi

7 trikov za čiščenje zimske obutve

Mare Koren
9. 12. 2022, 21.21
Deli članek:

Deževni dnevi povzročajo marsikatero preglavico, še posebej pri obutvi, ki je svetlejše barve, kot so bele superge ali rumeni »piščančki«, narejeni iz semiša. Poznate trike, s katerimi jih lahko očistite, da bodo spet videti kot novi?

Dreamstime
Poskrbite za ustrezno nego svoje zimske obutve.

Skoraj vsak v omari skriva bele športne copate ali gležnjarje, ki odsevajo v oker rumeni barvi. A kaj ko deževno vreme in umazanija s cest tako hitro poskrbita, da snežno bela in rumena kmalu postaneta umazano siva ali celo rjava. Predstavljamo vam preproste trike, s katerimi bodo vaši čevlji spet videti kot novi.

Pralni stroj

Večna dilema. Da ali ne? Načeloma je tako, da pranje v pralnem stroju čevljev ne poškoduje, nekaj pravil pa je treba upoštevati. Obutev operite pri temperaturi 30 stopinj Celzija, zgolj s pralnim praškom. Svetujemo vam, da pri pranju v pralnem stroju k obutvi dodate še kakšen kos oblačila, denimo staro brisačo. Ta bo preprečila sunkovite obrate in premetavanje, obenem pa pripomogla k temu, da se bo obutev dodatno očistila. V obutev nato zatlačite star časopisni papir in jo postavite pod radiator.

Razpoke 

Če so se vam na belih supergah začele pojavljati grde razpoke, v njih pa se je začela nabirati trdovratna umazanija, uporabite bel lak za nohte. Razpoko najprej dobro očistite, nato pa nanesite lak in pustite, da se posuši. Poškodbe bodo tako skoraj nevidne.

Dreamstime
Pogosto se nas loteva vprašanje, oprati čevlje v pralnem stroju ali ne? Razkrivamo vam, kaj je najprimernejše.

Moč kisa 

Preprost, a naraven način, s katerim bo vaša obutev ponovno zasijala kot nova. Trdovratne madeže umazanije poskusite očistiti s kisom. Nanesite ga na krpo in z njo nežno zdrgnite obutev. Za vsak primer začnite čistiti na manj vidnem mestu in bodite pozorni na barvo. Če se bo barva spremenila, kis razredčite. Potem ko ste čevlje očistili s kisom, jih obrišite z vlažno krpo, da omilite vonj kisa.  

Čistite z zobno ščetko 

Tako na športnih copatih kot na gležnjarjih in drugih zimskih copatih je veliko predelov, ki jih s krpo in veliko krtačo težko dosežemo. Svetujemo vam, da si pomagate z zobno ščetko, ki je odslužila prvotnemu namenu. Pomočite jo v toplo milnico in skrtačite umazanijo z vaše tople in udobne obutve.

Zobna krema

Odlično čistilo za obutev s trdovratno umazanijo je tudi zobna krema. Ta mora biti povsem bela. Obutev najprej nekoliko zmočite, kremo nanesite na madeže in podrgnite s ščetko. Obutev nato obrišite z mokro krpo. 

Povrnite sijaj z banano

Usnjeno obutev podrgnite z notranjo stranjo olupka banane. Tako ji boste povrnili sijaj, poskrbeli pa boste tudi za prožnost usnja.