Zimski športi

Konec letošnje alpske sezone

STA/M.J.
12. 3. 2014, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

ako kot minula se bo tudi sezona 2013/14 v svetovnem pokalu v alpskem smučanju končala v švicarskem Lenzerheideju, kjer bodo od danes pa do nedelje na programu po štiri tekme za smučarke in smučarje. Tina Maze se vrača na prizorišče, ki ji je ob koncu minule zime natreslo kopico rekordov in lovorik na čelu z velikim kristalnim globusom.

"Kljub povprečnim uspehom na začetku sezone, pa tudi v nadaljevanju, je bil prihod na olimpijske igre kot prihod v drugo sfero, drug svet. Bile so največja motivacija za letošnjo sezono ... Postala sem dvakratna olimpijska prvakinja. Popolno. Izpopolnjeno," je med drugim Mazejeva zapisala v svojem blogu po koncu olimpijskih iger v Sočiju.

Mazejeva ima v sezoni, v kateri si je prismučala edini slovenski zlati olimpijski medalji na zimskih olimpijskih igrah, le še teoretične možnosti, da ubrani veliki globus. V skupnem seštevku svetovnega pokala je štiri tekme pred koncem v vodstvu Nemka Maria Höfl-Riesch, ki ima 1180 točk, druga je Avstrijka Anna Fenninger s 1151, tretja pa poškodovana Tina Weirather iz Liechtensteina. Mazejeva je četrta z 888 točkami, peta pa Švicarka Lara Gut (856).

Izmed desetih lovorik za končne zmage v sezoni so oddane le tri. Norvežan Aksel Lund Svindal si je znova že zagotovil smukaško in superveleslalomsko zmago, Američanka Mikaela Shiffrin pa je drugič zapored prva skupno v slalomu. Po 30 od 34 tekem je med smučarji v skupnem vodstvu Avstrijec Marcel Hirscher (1050 točk), le štiri točke zaostaja Svindal (1046), na tretjem mestu pa je že zelo oddaljen od tega dvoboja za veliki globus Francoz Alexis Pinturault (819).