Slovenija

Erjavcu se maje stolček: SDS zaradi odziva na krizo v Ukrajini zahteva odstop

STA/N.J.
12. 3. 2014, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na nujni seji odbor DZ za zunanjo politiko danes na zahtevo poslanske skupine opozicijske SDS obravnava krizo v Ukrajini in stališča Slovenije do nje. Poslanci SDS ocenjujejo, da vlada in zunanji minister Karl Erjavec v odzivih ne zagovarjata temeljnih načel slovenske zunanje politike, zato zahtevajo odstop ministra Erjavca.

Mediaspeed

Sejo so že ob začetku zaprli za javnost, ker so poslanci v obravnavo dobili dodatno gradivo z oznako interno.

Poslanec SDS Jožef Jerovšek je sicer ob predstavitvi zahteve za sklic nujne seje, ki so jo v DZ vložili 4. marca, poudaril, da sta se slovenska vlada in minister Erjavec "obnašala in odzivala nenačelno", medtem ko so skoraj vse države Evrope zelo jasno obsodile poseg Rusije zoper suverenost Ukrajine na Krimu.

Po njihovi oceni bi moral Erjavec odločneje podpreti demokratične procese v Ukrajini ter obsoditi vsa dejanja, povezana z vojaško grožnjo Rusije. Obtožujejo ga tudi, da je s pobudo o mediaciji Slovenije med EU in Rusijo za rešitev ukrajinske krize in drugimi izjavami ustvaril vtis, kot da Slovenija ni članica EU in da ne nasprotuje nekdanji sovjetski politiki omejene suverenosti, ki se skuša reinkarnirati ob sedanjem posredovanju Rusije na Krimu, je povedal Jerovšek minuli teden na novinarski konferenci.

Nato in EU prekinjata sodelovanja z Rusijo, naš obrambni minister v Sočiju na paraolimpijskih igrah

V zahtevi za sklic seje so tudi opozorili, da se v trenutku, ko Nato in EU odpovedujeta vsa politična in simbolna sodelovanja z Rusijo, obrambni minister Roman Jakič udeležuje paraolimpijskih iger v Sočiju, kjer misli ostati do 17. marca. Erjavec je sicer v minulih dneh že večkrat pojasnjeval pobudo o mediacijski vlogi Slovenije pri reševanju krize v Ukrajini, ki jo je prvič omenil pred izrednim zasedanjem zunanjih ministrov EU o Ukrajini 2. marca. Kot je pojasnil, gre za predlog, da bi lahko Slovenija sodelovala v neke vrste kontaktni skupini EU za dialog z Rusijo in Ukrajino.