Zimski športi

Boleče spremembe, ali pač ne?

Jurij Završnik
26. 3. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko je že nekaj časa jasno, da bo nov vodja alpskih disciplin pri Smučarski zvezi Slovenije Dušan Blažič, je bila potrditev izvršilnega odbora SZS le formalnost.

Nikola Miljković

Predsednik zveze Primož Ulaga je že pred časom dejal, da bi na čelu potreboval človeka, kot je Andrea Massi. Ta je sicer zaposlen s svojo ekipo, a vseeno je zanimivo slišati, kaj trener najboljše smučarke na svetu meni o tem.

Blažič (izvršilni odbor smučarske zveze ga je na korespondenčni seji potrdil že 12. marca), ki bo nalogo prvega moža smučarije prevzel 1. aprila, torej prihodnji teden, je zdaj zelo zaposlen s sestavljanjem trenerske ekipe za olimpijsko sezono. Spet naj bi postavil model, ki je bil v veljavi pred desetimi leti, ko je bil Blažič še v službi na smučarski zvezi. Zdaj še vodja tekmovalne službe pri Elanu bo sestavil načrt dela in ekipe za naslednjo sezono, postavil pa naj bi tudi vodji za moško in žensko smučanje.

V slovensko smučarijo naj bi se vrnil Miha Verdnik (bil je šef stroke pred Vladom Makucem, ta naj bi dobil službo kot vodja programa za mladinsko in otroško smučanje), bo pa imel oziroma ima Blažič kar precej zvezane roke, saj ima večina trenerjev pogodbe vezane do konca olimpijskih iger v Sočiju 2014. Veliko se je govorilo tudi o prihodu Petra Pena, ki v hrvaški reprezentanci skrbi za hitre discipline, saj Mariborčan nima pogodbe, a naj bi kljub vsemu ostal pri Kostelićih.

Sestava smučarskih reprezentanc bo v veliki meri vezana na denar, ki bo na voljo, tako da se lahko zgodi, da bo število trenerjev zmanjšano, hkrati pa bi lahko nekatere ekipe, ki so zdaj delovale samostojno, združili, nič več pa ne bi bilo strogih ločitev na tehnične in hitre discipline. Skratka zavel bo nov veter, ki naj bi končno prinesel nekaj optimizma v našo smučarijo, ki je v pravkar minuli sezoni, če izvzamemo Tino Maze, dosegla dno (posebej moška, v ženski ekipi sta malce svetlobe pokazali le Ilka Štuhec in Ana Drev).

Naslednjo sezono še nespremenjeno

Odnos med smučarsko zvezo in ekipo aMaze bo tudi v naslednji sezoni ostal enak, saj je prejšnji predsednik zveze podpisal pogodbo s Tino do konca olimpijske sezone. Kakšnih velikih sprememb torej ne gre pričakovati. Morda se lahko zgodi, da bosta ekipa aMaze in ostali del ženske reprezentance celo bolj sodelovala, vsaj glede na to, da imata tako Tina kot Massi dobro mnenje o Blažiču.

»Nekajkrat sem se pogovarjal z njim. Ne morem ga oceniti na prvi pogled. S Tino sta imela vedno dober odnos, saj je bil vedno pošten do nje. To je bilo takrat, ko je bila Tina stara toliko, kot je Mikaela Shiffrin danes,« je dejal Massi, ki pa ni ravno optimističen glede razmer, ki jih bo imel Blažič na novi funkciji (čeprav je res, da je Massi vedno bližje realističnemu kot optimističnemu pogledu naprej). »Želim mu veliko uspeha. Bojim pa se, da ... Veste, ko hočeš popraviti staro in razmajano hišo, je včasih boljše porušiti vse in zgraditi na novo. Če se lotiš popravila, ti to vzame ogromno časa in dela, ponavadi pa vse skupaj stane več, kot če bi postavil novo hišo. Imam občutek, da bo imel Blažič zelo težko nalogo. Nočem ga strašiti in mu želim vse najboljše, ampak mislim, da mu bo precej težko. Kar sem moral jaz narediti s Tino, z miselnostjo, s sistemom dela, z vsem ... Ne vem, če bi ponovil to zgodbo,« je o tej temi še dejal Massi.

Zelo všeč mi je nov papež. Nočem se sicer primerjati z njim, ampak takšen človek mi je lahko za vzor. Všeč mi je, kako razmišlja, in v športu jaz razmišljam podobno.

Za nas bi bilo zanimivo vedeti tudi, kako bi deloval Massi na mestu, ki ga zdaj zaseda Dušan Blažič. Ali bi prevzel mesto vodje oziroma direktorja alpskih reprezentanc čez dve leti, po olimpijskih igrah? Massi se je nasmejal, potem pa popolnoma resno nadaljeval: »Zelo všeč mi je nov papež. Nočem se sicer primerjati z njim, ampak takšen človek mi je lahko za vzor. Všeč mi je, kako razmišlja, in v športu jaz razmišljam podobno. Verjetno ob mojem imenu beseda direktor ne ustreza najbolj. Sem bolj človek za v jarke, strelske jarke. Sem bolj operativen človek in morda bi lahko kaj dal na tem področju. Ob tem, da se zavedam, da me na zvezi ne bodo nikoli vzeli, ker vedo, da bi sistematično spremenil vse od A do Ž. Spremembe so boleče, spremembe pomenijo, da ustaljen sistem destabiliziraš. Toda ne bi ga destabiliziral, kot ga je novi vodja pri nas v Italiji, ampak bi ga konstruktivno destabiliziral. To pomeni, da bi ga resetiral, da bi povabil poleg ljudi, ki so po razmišljanju podobni ljudem v naši ekipi. V bistvu bi bila to malo razširjena naša ekipa. Slovenija ne potrebuje vseh teh ljudi, ki so v alpskem smučanju v tem trenutku - odbornikov, direktorjev, poddirektorjev in še cel kup drugih. Ekipo bi racionaliziral, kolikor bi se le dalo. To bi naredil. Toda v tem trenutku taka služba ni v moji glavi. Osredotočeni smo na naslednjo sezono. Upam, da bomo nadaljevali vsi skupaj - Tina in celotna ekipa. Z moje strani so vsi potrjeni. V slovenskem alpskem smučanju bi imel morda drugo funkcijo, ne bi hotel biti direktor.«

Zdaj imamo na čelu slovenskega smučanja Dušana Blažiča. Treba mu je dati čas in proste roke. Naj prevzame odgovornost, ampak pustimo mu naj dela po svoje. Ko bo prišel čas, pa bodo odgovorni zagotovo razmislili tudi o Massiju.