Nogomet

Boleč poraz za Slovenijo

STA / A.M.
22. 3. 2013, 22.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska nogometna reprezentanca je na peti tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Stožicah izgubila proti Islandiji z 1:2 (1:0).

Reuters
Za Slovenijo je v 34. minuti zadel Milivoje Novaković, za Islandijo pa je bil v 55. in 78. minuti uspešen Gylfi Sigurdsson.

Slovenska vrsta si je pred tekmo želela tri točke, ki bi jih obdržale v igri za Brazilijo. Kljub dobremu začetku in vodstvu po polčasu po zaslugi Milivoja Novakovića pa so Slovenci tudi tokrat ostali praznih rok. Njihov krvnik je bil Gylfi Sigurdsson, ki je dvakrat matiral Samirja Handanovića. Slovenija tako ostaja pri treh točkah v skupini E in je praktično že izpadla iz igre za mundial, Islandija pa je že pri devetih.

Katanec je tekmo začel s kar precej spremenjeno postavo v primerjavi s februarsko prijateljsko tekmo z Bosno in Hercegovino. Ob standardnem vratarju Samirju Handanoviću so v obrambi zaigrali Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Branko Ilić in Bojan Jokić, v zvezni vrsti so bili Rene Krhin, Jasmin Kurtić, Aleksander Radosavljević in Valter Birsa, ki je za silo okreval po zvinu gležnja, v napadu pa sta bila Zlatan Ljubijankić in izkušeni povratnik v izbrano vrsto Milivoje Novaković.

Lars Lagerbäck, selektor Islandije: "Zelo sem zadovoljen, še posebej zaradi značaja, ki ga je pokazala moja ekipa. Slovenija je bila boljša v prvem delu, a smo se vrnili. Tekma je bila po razmerju moči pol - pol, zadeli pa smo dva fantastična gola. Bili smo tudi nekoliko srečnejši, Slovenija pa je sicer prikazala dobro tekmo. Prvič smo v položaju, da se lahko aktivno borimo za uvrstitev na SP. Zelo smo veseli tega, imamo pa še tri tekme doma, tako da so naše možnosti zelo lepe."

Slovenija je od začetka prevzela pobudo, prvi strel proti vrtom pa je s "škarjicami" sprožil Kurtić v sedmi minuti, a je meril previsoko. V 11. minuti je po kotu do strela z glavo prišel Cesar, a je zadel Novakovića, tako da žoga ni ogrozila islandskih vrat. Gosti so prvič zagrozili v 15. minuti, ko je z 20 metrov sprožil Gylfi Sigurdsson, a bil nenatančen.

Po rahlem zatišju pa je Slovenija udarila v 34. minuti. Natančneje Novaković, ki je po slabem izbijanju žoge islandske obrambe z desne strani kazenskega prostora lepo zadel nasprotni kot islandskih vrat.

Islandci so nato v 41. minuti dvakrat izvedli kot in potrdili, da so iz prekinitev nevarni, a je po posredovanju Ilića in Krhina ostalo pri vodstvu Slovenije.

Reuters
Srečko Katanec

Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Točk ni, kar je na koncu koncev najbolj pomembno, če hočeš kam iti. Fantom sem rekel hvala za pet dni. Nogomet pa je takšen, da če imaš igralca, ki ti 'šutne' s 30 metrov v 90 ... je to to. Meni to veliko pomeni, je pa rezultat seveda negativen in od tega ne bežim. To je kruto, a nočem niti jokati niti stokati. Nihče zaradi tega ne bo šel, nihče ne bo metal puške v koruzo. A določeno kakovost moraš imeti, da se uvrstiš na turnir. Mi smo, kakršni smo, a mi je žal, da izgubimo tekmo, kjer nasprotnik ni boljši. Če bo treba, bomo zdaj mi nasprotnik, ki bo komu pokvaril njihove račune. Igralo se bo pošteno, do konca, na zmago."

Kmalu po začetku drugega polčasa je Katanec opravil prvo menjavo, ne popolnoma pripravljenega Birso, ki je vidno šepal, je zamenjal Dejan Lazarević. V 55. minuti pa so Islandci izenačili. Prosti strel s 25 metrov je izvrstno izvedel nogometaš Tottenhama Gylfi Sigurdsson, ki je zadel levi zgornji kot vrat vratarja Handanovića. Pet minut pozneje so imeli gosti s severa Evrope novo izjemno priložnost, a je slovenski vratar dobil dvoboj iz oči v oči s Kolbeinnom Sigthorssonom.

Katanec je nato v igro poslal še Tim Matavža, slovenska ekipa je znova ogrozila vrata v 70. minuti, ko je Novaković po prostem strelu z roba kazenskega prostora dobro meril po tleh, a je izvrstno posredoval islandski čuvaj mreže, tako kot po strelu v tej akciji malce sebičnega Lazarevića v 74. minuti. Lazarević je znova ogrozil gostujočega vratarja minuto pozneje, ko je s 15 metrov znova sprožil, vendar je Hannes Thor Halldorsson njegov poskus ukrotil.

V 78. minuti pa so gosti povedli, ko je Gylfi Sigurdsson na robu kazenskega lepo prišel do strela in ugnal nemočnega Handanovića. Katanec je takoj reagiral in v igro v napad poslal še Zlatka Dedića. Slovenci so v zaključku tekme pritisnili proti islandskim vratom, sprožili še nekaj bolj ali manj nevarnih strelov, a se izid ni več spremenil.