Zimski športi

Mazejeva druga v superveleslalomu - kljub temu podrla rekord

STA / S.R.
1. 3. 2013, 13.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tina Maze, zmagovalka svetovnega pokala 2012/13, je na superveleslalomu v Garmischu skupaj z Američanko Julio Mancuso osvojila drugo mesto.

Za zmagovalko, 23-letno Tino Weirather iz Liechtensteina, hčerko slovitih smučarjev Hartija Weiratherja in Hanni Wenzel, ki je zmagala prvič v karieri, sta zaostali 12 stotink sekunde.

Devetindvajsetletna Mazejeva, aktualna svetovna prvakinja v veleslalomu, je bila na progi Kandahar na pragu nove zmage, saj je imela na zadnjem merjenju vmesnega časa še 27 stotink naskoka pred Weiratherjevo, v sklepnem delu pa je izgubila štiri desetinke in padla na drugo mesto.

Kljub temu je Črnjanka naredila nov korak k osvojiti malega kristalnega globusa v superveleslalomskem seštevku, saj je obdržala 65 točk naskoka pred Julio Mancuso. Do konca sezone sta na sporedu še dva superveleslaloma, prvi že v nedeljo in nato na finalu v švicarskem Lenzerheideju. A že v nedeljo bi lahko Mazejeva osvojila tudi ta mali kristalni globus, če bi osvojila vsaj 36 točk več od Američanke.

Sicer pa Mazejeva nadaljuje svojo rekordno serijo. Z 19. stopničkami v sezoni je zdaj nova rekorderka, po 18 sta jih pred njo osvojili že omenjena Hanni Wenzel, ki je tokrat sodelovala na podelitvi kolajn, in Švedinja Pernila Wiberg. V skupnem seštevku pa ima Korošica zdaj že več kot 1000 točk prednosti pred vsemi tekmicami, že v soboto pa se ji ponuja priložnost, da s prvim ali drugim mestom preseže rekord Avstrijca Hermanna Maierja, ki je v eni sezoni (1999/2000) zbral 2000 točk. Za ženski rekord, ta je pri 1980 točkah in je v lasti Američanke Lindsay Vonn, bi zadostovalo tudi sobotno tretje mesto.

Med Slovenkami sta danes nastopili še Ilka Štuhec in Vanja Brodnik. Štuhčeva, ki je na SP v Schladmingu presenetila s šestim mestom, je z 20. izidom dosegla povprečno uvrstitev (+ 1,52), velikanski zaostanek Brodnikove, za najboljšimi je bila štiri sekunde (4,09), pa je zadostoval za 40. mesto med 43 uvrščenimi.

Za veliko razočaranje so danes poskrbele domače smučarke. Nemci so največ pričakovali od Marie Höfl-Riesch, ki pa je obolela in zasedla 11. mesto, 10. je bila Victoria Rebensburg.

Že v soboto bo v Garmischu, prizorišču svetovnega prvenstva 2011, na sporedu smuk. Tudi v tej konkurenci ima Mazejeva še velike možnosti za mali kristalni globus. Vodi poškodovana Američanka Lindsay Vonn, Mazejeva na drugem mestu pa zaostaja za 101 točko, a je slovenska šampionka nase opozorila z izvrstno vožnjo na četrtkovem treningu.