Zimski športi

Mazejeva v smuku po zlato, srebro ali bron

STA / A.M.
10. 2. 2013, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po moških se bodo na svetovnem prvenstvu v kraljevi disciplini alpskega smučanja, smuku, preizkusile še ženske. Novega smukaškega kralja Schladminga so že okronali, to je postal Norvežan Aksel Lund Svindal. Odgovor o tem, kdo bo smukaška svetovna kraljica, bo padel danes.

Naslov svetovne smukaške prvakinje izpred dveh let iz Garmisch-Partenkirchna bo branila Avstrijka Elisabeth Görgl, Američanka Lindsey Vonn zaradi hude poškodbe kolena ne bo dobila priložnosti braniti naslova podprvakinje. Nemka Maria Höfl-Riesch, bronasta iz Garmischa, je prav na največjem tekmovanju v letošnji sezoni pokazala najboljše nastope. Po osvojenem zlatu v superkombinaciji, je nevarna za najvišja mesta tudi v smuku.
Na podlagi sijajne sezone svetovnega pokala je v življenjski formi tudi slovenska šampionka Tina Maze, ki bo v smuku lovila svojo tretjo kolajno na tem prvenstvu, po superveleslalomskem zlatu, kombinacijskem srebru, je v smuku edini dvom, katere barve bo kolajna, ki si ji bo Korošica nadela okoli vratu.

Za prvega moža slovenske stroke, strokovnega vodjo alpskih disciplin Vlada Makuca o tem ni prav nobenih dvomov - zlato kolajno bo osvojila Tina Maze. Črnjanka je sijajno odvozila že superkombinacijski smuk, ko je bila na prvem mestu smuka povsem izenačena z Avstrijko Anno Fenninger. Pred dvema letoma je Mazejeva smuk končala na petem mestu, vendar pa je od takrat preteklo kar nekaj vode in je Mazejeva v smuku zelo prepričljiva in močna.

Italijanski strateg preporoda Tine Maze Andrea Massi je bil zelo zadovoljen, kako se je njegova varovanka lotila superkombinacijskega smuka, nekoliko bolj zadržana je bila le v slalomu, kar jo je na koncu stalo kolajne. "Sem videl eno zelo, zelo dobro vožnjo smuka, še zlasti, če upoštevamo, da se je Anna Fenninger vozila zelo dobro. Velikih dvomov, kar se tiče smuka, nimamo več, tudi debata o materialu mislim, da je urejena stvar. Upamo le, da bo proga enako trda, kot je bila v petek. Tina je imela zelo hitre in konkurenčne smuči, v spodnjem delu pa je naredila to, kar je morala narediti. Linijo, ki jo je predlagal Livio Magoni, je izvedla perfektno in znova dokazala, da kombinacija tehnike in moči naredi rezultat."

Mazejevi in celotni ekipi je zelo dobro del enodnevni počitek pred smukaškim ženskim vrhuncem prvenstva. Zato so se načrtno odločili, da bodo izpustili zadnji, tretji, smukaški trening pred nedeljsko tekmo. Američanka Stacey Cook je bila najhitrejša na zadnjem treningu smuka pred tekmo, ki se bo začela ob 11. uri. Nastopilo je le 22 smučark, med njimi pa ni bilo nobene Slovenke. Po "le" srebru v kombinaciji je sicer Črnjanka poudarila, da ji motivacije nikakor ni zmanjkalo. "Slabši" slalom jo je namreč še bolj podžgal, da na naslednjih tekmah pokaže še več.

Na tekmi bosta ob glavni slovenski favoritinji za kolajne nastopili še Vanja Brodnik in Ilka Štuhec, četrta Slovenka Maruša Ferk je tik pred smukom zbolela. Z virozo in visoko vročino je po hitrem postopku odpotovala domov.

"Ilka Štuhec in Vanja Brodnik bosta nastopili z dobrima startnima številkama, 1 in 7, kar mislim, da je za to progo in za preparacijo zelo dobro izhodišče. Proga sicer ni preveč zahtevna, da bi na tekmovalke prežale kakšne velike nevarnosti, kar pomeni da bodo skoraj vse tekmovalke na startu nevarne za napad na višja mesta. Tekma se bo odločala v spodnjem delu, v traverzi, kjer je teren valovit, trd, po traverzi sledijo še trije zavoji do cilja, ki jih bo treba res natančno odpeljati; tu bodo tekmovalke, ki so tehnično in telesno dobro pripravljene, prevladovale, med njimi je sigurno Tina Maze," je pred nedeljsko smukaško preizkušnjo dejal Makuc.