Ostali športi

Radečanka postala svetovna prvakinja

STA / S.R.
16. 6. 2013, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska igralka Jasmina Keber je na svetovnem prvenstvu speed badmintonu, ki je bilo v Berlinu, osvojila naslov prvakinje.

Radio Kum
Jasmina je postala svetovna prvakinja.

Radečanka je bila pred tem že najboljša tudi na evropskem prvenstvu, v nemški prestolnici pa je branila drugo mesto s prejšnjega SP.

Kebrova je osvojila tudi bron v mešanih dvojicah v paru z Matjažem Šušteršičem, izjemen nastop slovenske reprezentance pa so dopolnili nastopi v mladinskih kategorijah. V kategoriji do 14 let sta nova svetovna prvaka postala Rebeka Škerl in Jaša Jovan, Lori Škerl je osvojila bron, v kategoriji do 18 let pa je Danaja Knez prav tako osvojila bron.

Na teniških igriščih stadiona Steffi Graf v Berlinu je Kebrova v težkih vetrovnih razmerah upravičila vlogo favoritinje, a je bila pot do naslova pričakovano trnova. V konkurenci vseh najboljših igralk sveta je Kebrova suvereno opravila s skupinskim delom tekmovanja in brez težav napredovala do polfinala, v katerem je v treh nizih z izjemnim zaključkom zadnjega niza preobrnila rezultat v svojo korist in tesno premagala najboljšo domačo igralko Jennifer Greune.

Finalni dvoboj s presenetljivo finalistko, deveto nosilko Poljakinjo Marto Soltys, je postregel z izjemno predstavo, v kateri se je naslov svetovne prvakinje nagibal iz ene na drugo stran. Poljakinja je z agresivno igro dobila prvi niz in odlično začela tudi drugega. Kebrova je šele pri zaostanku 5:11 našla svojo igro, vendar si je tekmica s 15:14 priigrala zaključno žogico za naslov. Kebrova je s tremi zaporednimi točkami izid v nizih vendarle izenačila na 1:1 v nizih. Poljakinja se po šoku v zaključku drugega niza ni pobrala in ko je Kebrova v odločilnem tretjem nizu povedla 8:1, se je finale zdel odločen. Soltysova je nato zaigrala na vse ali nič in se pričela vztrajno približevati vse do rezultata 13:13, ko je bil dvoboj spet popolnoma odprt. Takrat je Kebrova še enkrat več dokazala psihično zrelost in z uspešnimi napadi dokončno zlomila nasprotnico za osvojitev svojega prvega naslova svetovne prvakinje.

"Na svetovno prvenstvo sem prišla z željo po kolajni katerega koli leska, saj sem zadnji turnir svetovne serije pred svetovnim prvenstvom odigrala slabo, zato o naslovu niti nisem razmišljala. S tem sem se razbremenila in očitno je tudi to pripomoglo k uresničitvi mojih sanj. Izjemno sem vesela," je dejala Kebrova.

* Izid, finalne posameznic:
Jasmina Keber (Slo) - Marta Soltys (POL) 13:16, 17:15, 16:14.