Ostali športi

Rodičeva s četrtim izidom sezone na svetu!

STA / S.R.
15. 6. 2013, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Snežana Rodič (Mass) je prvi dan tekmovanj na atletskem pokalu Slovenije v Novi Gorici v troskoku zmagala in z izvrstnim izidom 14,58 metra dosegla normo A (14,40 m) za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo med 10. in 18. avgustom v Moskvi.

Mediaspeed
Snežana Rodič je odlično začela prvi tekmovalni dan.

S tem se je tudi izenačila na četrtem mestu po izdih sezone na svetu.

Marina Tomič (Kladivar Celje) je slavila na 100 m ovire in s 13,39 za 29 stotink zgrešila normo za SP. Barbara Špiler z 68,73 m kljub prepričljivi zmagi v metu kladiva ni bila zadovoljna. Sara Strajnar je zmagala na 100 m z 11,85, le stotinko pa je zaostala Sabina Veit (11,86); bili sta edini, ki sta se spustili pod 12 sekund. Med atleti je bil na tej razdalji prepričljivo prvi Jan Žumer (10,62).

Daleč najboljši izid prvega dneva je dosegla Rodičeva, ki je drugouvrščeno domačinko Majo Bratkič, ta sicer ni nastopila slabo (13,65 m), prehitela za skoraj meter. "Vesela sem, da sem dosegla normo A in osebni rekord ter se po treh letih ponovno uvrstila v svetovni vrh. Po 14,10 metra v Oslu, kjer je bilo na diamantni ligi v četrtek zelo mrzlo, obenem pa sem se odrinila 15 cm pred desko, sem vedela, da lahko skočim zelo daleč. Ko sem danes po tretjem skoku videla, kako daleč sem skočila, so se mi ulile solze sreče. Doslej sem na treningih dobro skakala, vendar na tekmah delala napake. Želim si, da bi uspešno nastopila tudi na SP, na sredozemskih igrah pa si po dveh četrtih mestih želim osvojiti medaljo," je dejala Rodičeva. Pred njo so po izidih sezone na svetu le Ukrajinka Olga Saladuha (14,85 m), Kolumbijka Caterine Ibargüen (14,83) in Rusinja Jekaterina Konjeva (14,80 m).

Rodičevi je sodnica v prvi seriji zaradi prestopa pokazala rdečo zastavico, že v drugi seriji pa so Koprčanki namerili 14,40 m, ko je že izpolnila normo za SP. V tretji seriji je napredovala na 14,58 m, ko je veter pihal z največjo dovoljeno hitrostjo (+2,0 m/s), nato pa je prenehala skakati. V nedeljo, drugi dan pokala, bo nastopila še v skoku v daljino. "Imam nekaj težav z levim gležnjem. Upam, da se to jutri ne bo poznalo, konec koncev je moja odrivna noga v daljini desna," je dodala Rodičeva.

"Tekla sem 13,39, ob tem pa je veter pihal v prsi z 2,5 m/s. Zato sem vesela, ker sem tekla tako dobro. Tudi prejšnji teden v Zagrebu sem z nekoliko šibkejšim vetrom v prsi tekla stotinko bolje. To kaže, da lahko tudi v takih razmerah tečem hitro, kar je pomembno za velika tekmovanja. V Velenju, ko sem imela veter v hrbet, pa se je jasno pokazalo, da sem na dobri poti k še boljšim izidom," je menila Tomičeva.

Z doseženim izidom v Novi Gorici pa ni bila zadovoljna Barbara Špiler, ki že ima normo za SP. "Mislila sem, da bo danes kladivo letelo prek 70 m. Zaradi tehničnih težav, v tretjem in četrtem koraku prepozno stopim, mi letos nikakor ne steče po načrtih. Na treningih sem sicer to težavo že precej izboljšala. Moj glavni cilj sezone bo mlajše člansko evropsko prvenstvo, kjer si želim osvojiti medaljo, na svetovnem prvenstvu pa je cilj nastop v finalu, kar mi lani ni uspelo," je dejala Špilerjeva.

V skoku s palico je zmagal Andrej Poljanec s 5,30 m, Celjana Roberta Rennerja pa ni bilo med prvo trojico. Renner, ki je leta 2011 postal mlajši mladinski svetovni prvak, je povsem izven forme. Po tem, ko je izvrstno tekmoval pozimi in 10. februarja v francoskem Villeurbannu postavil absolutni državni rekord in s 5,62 m ter dosegel normo za SP, ima v poletni sezoni veliko težav z zaletom. Nikakor mu ne uspe, da bi lahko vbodel palico z daljšim zaletom. Osemkoračni zalet je pač prekratek za boljše izide.