Ostali športi

Udariti je treba tja, kjer boli

Jurij Završnik
12. 4. 2013, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Četa selektorja Matjaža Kopitarja je na štirih pripravljalnih tekmah dosegla petdesetodstotni izkupiček.

Drago Wernig - TAKA

Po zmago in poraz z Italijani in Kazahstanci. V reprezentanco prihajajo iz dneva v dan novi igralci, ki dajejo ekipi novo kvaliteto, kar se pozna tudi v igri.

V sredo so Slovenci na drugi tekmi premagali Kazahstance, naši fantje pa so pokazali najboljšo igro doslej. V izbrani vrsti manjka še šest ali sedem igralcev, ki še igrajo v nacionalnih prvenstvih po Evropi (ali pa so ravnokar končali), ostali pa so že v Mariboru.

Z zadnjo tekmo s Kazahstanom je bil zadovoljen tudi Matjaž Kopitar. »Res je bila dobra tekma. Na ledu smo se res dobro postavili proti nasprotniku. Zdaj je lahko govoriti o tem, da so igralci poslušali naše nasvete ... Ampak res sem zadovoljen. Zelo zelo v redu. Znali smo odgovoriti na njihovo na trenutke precej grobo igro. Nismo pokleknili. To samo kaže na pravi značaj ekipe. Kar dober zaključek prvega dela priprav,« je dejal selektor.

Značaj ekipe se gradi in za to je najbolj odgovoren prav selektor. »Ti fantje se včasih podcenjujejo. Treba jim je dvigniti moralo. Morajo zaupati v svojo igro. Na prvi tekmi s Kazahstanci si niso zaupali in zato so imeli naši nasprotniki na ledu bistveno več prostora. To jim moraš na sestanku, na video posnetku pokazati in morajo ti verjeti, kar jim govoriš. Zato je bilo tudi bolje na drugi tekmi. Zaupali so si in tudi igra je bila zato precej drugačna,« je dejal oče uspešnih igralcev Anžeta in Gašperja.

Slovenija na teh štirih tekmah ni dala veliko golov. Je neučinkovitost težava za našo vrsto? »Priigrali smo si veliko priložnosti, toda naši igralci so bili medli okoli nasprotnikovih vrat. Ko zadeneš, je lahko biti pameten. Toda več bomo morali narediti prometa pred nasprotnikovim golom. V današnjem hokeju ne moreš računati na odprte strele proti vratom. Na tak način je skoraj nemogoče dosegati zadetke. Moderni hokej je pač tak - takoj, ko imaš priložnost za gol, morata dva napadalca pred njihove branilce, pred njihov gol in vratarju zakriti pogled. Tako je veliko težje braniti. Udariti je treba tja, kjer boli, in iz tega potem pridejo priložnosti in zadetki.«

Matjaž Kopitar: Veliko imamo mladih fantov. In čeprav jih nekaj v tem trenutku ne bo odšlo na Švedsko, so kljub temu ravno oni naša prihodnost. Z njimi je treba delati in z njimi se je treba ukvarjati. Res pa je, da morajo vse posvetiti hokeju oziroma še malce več - hokej, hokej, in ko spiš, hokej. Drugače ne gre.

To je tudi hokej, ki ga želi gojiti slovenska reprezentanca, vendar je za tak način potrebna popolna zbranost, ki ne sme popustiti niti v enem samem trenutku. »Veliko imamo mladih fantov. In čeprav jih nekaj v tem trenutku ne bo odšlo na Švedsko, so kljub temu ravno oni naša prihodnost. Z njimi je treba delati in z njimi se je treba ukvarjati. Res pa je, da morajo vse posvetiti hokeju oziroma še malce več - hokej, hokej, in ko spiš, hokej. Drugače ne gre.«

Prvi del je reprezentanca zaključila s štirimi tekmami, zdaj bo na vrsti 12 treningov, pred potjo v Stockholm pa še tekmi z Avstrijo (naslednji četrtek). Pride nekaj novih obrazov, žal pa je na vidiku tudi nekaj težav. »Zaradi teh težav sem bil res slabe volje in to kljub zmagi nad Kazahstanom. Vsak dan s strahom pogledam, kako so igrali naši fantje v tujini, da se ni morda kdo poškodoval. Toda igrajo v končnicah. Reprezentanca bi težko prebolela to, da ne bi bilo zraven Davida in Marcela Rodmana, ki sta letos res v odlični formi. Tudi Tomaž Razingar je pokazal, da je še vedno pravi za našo ekipo. Toda tak je šport. Upam, da se nihče ni tako resno poškodoval, da ne bi mogel na svetovno prvenstvo. Seveda pa bodo prišli utrujeni, ampak to bomo že prebrodili.« V naslednjih dvanajstih dneh do naslednje pripravljalne tekme ne bo popuščanja. »Seveda ne. Moramo delati. In trdo bomo garali,« je še dejal Kopitar.

Dodaten trening

V reprezentanco se je vrnil tudi napadalec Olimpije Aleš Mušič, ki je v ponedeljek igral še zadnjo tekmo domačega prvenstva. »Kazahstan je zelo zahteven nasprotnik, vendar smo bolj ali manj enakovredni. Lepo je bilo zmagati. Seveda pa je velika čast, da lahko igram za reprezentanco. Z Žigo Pancetom, s katerim sva prišla skupaj, bova dala vse od sebe, da se uvrstiva v ekipo za svetovno prvenstvo na Švedskem,« je dejal Aleš, ki je, preden se je pridružil reprezentanci, kar nekaj časa čakal na finale državnega prvenstva. »Nisem imel nobenih težav. Imeli smo dovolj časa za počitek in treninge. Vedel sem, da se bom verjetno pridružil reprezentanci, tako da sem sam še dodatno treniral,« je še dodal Mušič.