Slovenija

Še ena vladna delovna skupina

STA/R.S.
12. 4. 2013, 17.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gregor Virant in Stanko Stepišnik sta na današnjem delovnem srečanju spregovorila o nujnosti poenostavitve poslovnega oz. zakonodajnega okolja za razvoj gospodarstva in večje konkurenčnosti.

Mediaspeed

Za dosego teh ciljev bo ustanovljena vladna delovna skupina. Vladno delovno skupino bo koordiniral kabinet predsednice vlade, vodila pa jo bosta oba ministra. Ministra sta se strinjala, da je ključni problem za razvoj gospodarstva nepregledna, nejasna in predvsem pretirano obremenjujoča zakonodaja na področjih varstva okolja, načrtovanja prostora in gradnje, črpanja kohezijskih sredstev, zaposlovanja delavcev, finančne zakonodaje, javnih naročil in javnih razpisov ter regulacij vstopni pogojev. Strinjala sta se, da je prioritetna naloga priprava enotnega dokumenta za dvig konkurenčnosti in boljše poslovno okolje. Tako bi posamezne dokumente (agenda 46+, zahteve slovenske obrti, akcijski program za odpravo administrativnih ovir in zmanjšanje zakonodajnih bremen za 25 odstotkov, pakete za spodbujanje gospodarstva ter akcijski program za izvajanje akta za mala podjetja) nadomestil enoten dokument s konkretno opredelitvijo ukrepa, zavezo, predlogom rešitve, z rezultatom oziroma kazalnikom, nosilcem realizacije ter rokom realizacije. S tem bi se izognili poročanju različnim organom o istovrstnih ukrepih, dosegli enotno koordinacijo in posledično veliko večji vpliv na realizacijo, saj bi bil posamezni minister za realizacijo ukrepov tudi osebno odgovoren, so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo je sicer lani v sodelovanju s zunanjimi javnostmi in ostalimi ministrstvi oziroma pristojnimi vladnimi resorji pripravilo prenovljen akcijski program z 269 ukrepi za odpravo administrativnih ovir in znižanje zakonodajnih bremen za leti 2012 in 2013.
Cilj programa minus 25 odstotkov je zmanjšanje zakonodajnih bremen za gospodarstvo za 25 odstotkov, kar znaša 360 milijonov evrov na letni ravni. Program je usmerjen v t. i. "kurativo" - "čiščenje" nepotrebnih zakonodajnih ovir in bremen iz obstoječe zakonodaje, zelo pomembno pa je tudi področje "preventive" - preprečevanje nastanka novih ovir in bremen v procesu sprejemanja predpisov, navajajo na omenjenem ministrstvu.
Kot eno od ključnih aktivnosti na področju poslovanja poslovnih subjektov in na področju prenove reguliranih poklicev in dejavnosti sta ministra izpostavila projekt EKT - enotne spletne točke za tuje in domače poslovne subjekte in ob tem prenovo fizičnih točk VEM. Gre za vzpostavitev enotne spletne točke za tuje in domače poslovne subjekte s pogoji za delo v Sloveniji. Vzporedno pa bo potrebno izvesti tudi prenovo fizičnih VEM točk za celovitejšo podporo gospodarstvu, navajajo na ministrstvu.