Nogomet

Še bolj usodno, kot je kazalo tedaj

Andrej Miljković
28. 11. 2013, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nekaj udeležencev osmine finala letošnje izvedbe najbolj prestižnega klubskega tekmovanja že poznamo. Ta teden se jim bodo nekateri pridružili, nekateri približali, spet drugi pa se bodo od njih bolj ali manj (morda celo dokončno) oddaljili.

Reuters

Zdaj gre zares, v zadnjih dveh krogih je prostora za popravke zelo malo in pogosto boste dobili občutek, da se že v tem trenutku igra na izpadanje. Kar zadeva prvi večer predzadnjega kroga skupinskega dela, pa ta občutek nikjer ne bo močnejši kot v Dortmundu, kjer se bosta za biti ali ne biti pomerila Borussia in Napoli.

Gre za tekmo, ki je bila oziroma je deležna zelo dolge napovedi, zagotovo daljše od napovedi večine tekem v jesenskem delu aktualne klubske sezone. Mnogi so jo kot po vsej verjetnosti ključno napovedovali že ob žrebu skupin, ko se je skupina s črko F izkazala za prepričljivo najtežjo in ko je razpored tekem dal slutiti, da se bo v predzadnjem krogu na stadionu Westfalen (zaradi sponzorskih prepovedi v ligi prvakov še vedno nosi to legendarno ime) prelomilo marsikaj.

Po polovici skupinskega dela o tem, da bosta nemški in italijanski podprvak neposredno odločala o potnikih med šestnajst najboljših ekip stare celine, ni bilo več niti najmanjšega dvoma in že tedaj smo se ukvarjali z mogočimi scenariji, z matematiko in s premetavanjem točk. Dokončno podobo v laboratorijskem okolju lige prvakov je srečanje dobilo pred slabimi tremi tedni, ko je Napoli še enkrat premagal Marseille, medtem ko je Borussia po logiki nepredvidljivosti skupine zmagi v Londonu dodala domač poraz z Arsenalom. In kakšna podoba je to bila (oziroma je)!

Arsenal in Napoli sta dortmundskim rumeno-črnim dva kroga pred koncem pobegnila za tri točke in postalo je jasno, da bo njihov dvoboj z ekipo izpod Vezuva na tak ali drugačen način usoden. Čeprav je četrti krog prinesel ogromno zanimivega, se je že tedaj veliko govorilo o petem, skoraj vsa tovrstna pozornost pa je bila tri tedne vnaprej usmerjena proti današnjemu dvoboju v severnem Porenju. Po preusmeritvi te pozornosti na reprezentančni oder, kjer so potekale zadnje odločitve o udeležencih svetovnega prvenstva v Braziliji, pa se je Dortmund pod žaromete vrnil sprva z enako in nato celo z izdatno povečano mero usodnosti. Da, izdatno povečano, kajti dvoboj Borussie in Napolija ni več le vprašanje že tako ali tako zelo zanimivega laboratorijskega okolja lige prvakov, temveč s seboj nosi naboj (ne)uspešnosti celotne sezone.

In to za obe ekipi. Kaj ne bi nosil, ko pa se je Borussia s sobotnim porazom z Bayernom znašla v velikem prvenstvenem zaostanku za velikim rivalom, Napoli pa je v zelo podobnem položaju po presenetljivem ligaškem porazu v Parmi.

Možnost popolnega zapleta

Ob skokovitem vzponu pod vodstvom trenerja Jürgena Kloppa je Borussia v zadnjih treh sezonah navdušila svetovno nogometno javnost, a pri tem ni šlo brez izrazite pomanjkljivosti. Tako so se Dortmundčani ob pohodu do drugega zaporednega nemškega naslova v sezoni 2011/12 ekspresno poslovili od lige prvakov, v naslednjem in hkrati lanskem tekmovalnem obdobju pa so na mednarodni sceni uspeli priti vse do finala elitnega tekmovanja, toda za ceno hitro izgubljenih realnih možnosti za novo domačo krono. Skratka, boj na dveh frontah jim nikakor ni šel od rok in za letošnjo sezono so si kot enega od glavnih ciljev postavili prav izrazit napredek na tem področju. Z okrepljeno zasedbo so začeli odlično, to jim je treba priznati. A zgolj začeli, kajti zdaj smo ob koncu novembra, Borussii pa ne grozi le ekspresen izpad iz boja v enem osrednjem tekmovanju, temveč kar v obeh. Sedem točk zaostanka za Bayernom je glede na sposobnosti bavarskega kluba in na njegov izkupiček v lanski sezoni ter v uvodnem delu letošnje zelo veliko, morda celo preveč.