Bencin

Slabe priprave Vettla spodbuda za tekmece

STA/J.P.
13. 3. 2014, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Konec tedna se bo začela nova sezona svetovnega prvenstva formule 1. Svetovni prvak Sebastian Vettel in njegova ekipa Red Bull nimata prav veliko razlogov za veselje, saj so imeli v pripravah veliko težav. Njihovi tekmeci, na čelu s Ferrarijem, McLarnom in Mercedesom, pa upajo, da bodo po nekaj letih prevlade moštva s krili zdaj oni na vrhu.

Reuters

Odštevanje do prve postaje sezone 2014 se je že začelo. V petek zjutraj po srednjeevropskem času bodo dirkalniki letnika 2014 prvič zapeljali na stezo na uradnih treningih, v nedeljo bo v Albert Parku v Melbournu prva dirka sezone. Sezona se bo čez dva tedna nadaljevala v Maleziji, v Bahrajnu bo karavana 6. aprila, na Kitajskem pa 20. aprila. Ljubitelji formule v Evropi pa bodo lahko videli svoje junake na delu v živo šele 11. maja v Barceloni.

"Rad bi prišel v cilj. To je za začetek prva želja v novi sezoni. Če bo nato polovica dirkačev odstopila, pa lahko dobim kakšno točko," so besede, ki jih še pred meseci ne bi pripisali dirkaču, ki je osvojil zadnje štiri naslove prvaka in ki na zadnjih devetih dirkah zapored ne pozna poraza. A časi se spreminjajo in, kot kaže, to velja tudi za Red Bull. V pripravljalnem obdobju so v avstrijski ekipi opravili bore malo.

Pri Red Bullu priznavajo, da zanje začetek sezone prihaja vsaj dva meseca prezgodaj. Spremembe pravil, predvsem novi motorji s turbinskimi polnilniki in drugačni dirkalniki, so vsem povzročile veliko dela in prilagajanja, opravili pa so ga različno uspešno. V ekipi branilca naslova, namesto veterana Marka Webbra bo njegov sotekmovalec letos mladi Avstralčev rojak Daniel Ricciardo, predvidevajo, da bodo vsaj štiri dirke potrebovali, da pridejo do konkurenčne ravni.

Če gre soditi zgolj po prevoženih testnih kilometrih, bodo v veliki prednosti ekipe, ki jim motorje dobavlja Mercedes; tovarniška zasedba Mercedesa, McLaren, Force India in Williams so skupno opravili 17.994 testnih kilometrov. Renaultove stranke, Red Bull, Toro Rosso, Caterham in Lotus, pa le 8743.

Krdelo uspeha željnih zasledovalcev vodi Vettlov rojak Nico Rosberg. Prvi dirkač Mercedesa naj bi bil letos tudi v vlogi prvega lovca, čeprav pri Mercedesu še umirjajo strasti. "Ta ekipa je osvojila štiri naslove in ima najboljšega dirkača. Ne dvomim, da se bo Red Bull pobral in bo še močan tekmec," svari vodja Mercedesove ekipe Toto Wolff. V njegovi ekipo bo še Britanec Lewis Hamilton, ki tudi lahko razmišlja o drugem naslovu prvaka po letu 2008.

Zmagovito, a morda tudi rahlo čustveno eksplozivno zasedbo nekdanjih prvakov imajo pri Ferrariju. Dosedanjemu prvemu vozniku Fernandu Alonsu (prvak v letih 2005 in 2006) se je pridružil še Kimi Räikkönen (prvak 2007), ki se je iz Lotusa vrnil v ekipo, kjer je doživel največji uspeh.

Na precej boljše leto kot lani upajo pri McLarnu. Šele peto mesto v konstruktorskem seštevku je bilo manj od pričakovanj, nova sezona s preizkušenim veteranom, tudi nekdanjim svetovnim prvakom (2009) Jensonom Buttnom in novincem v formuli 1, Dancem Kevinom Magnussenom, pa odpira možnosti za prodor na vrh.

V svetu formule 1 bosta v Melbournu krst doživela še dva dirkača: Rus Danil Kvjat v Toru Rossu in Šved Marcus Ericsson v Caterhamu. V vseh ekipah, razen pri Mercedesu in Marussii, so v primerjavi z lansko sezono zamenjali vsaj enega dirkača. A še vedno je v formuli 1 veteran Felipe Massa - tokrat bo skušal za volanom Williamsa dokazati, da lahko izkušnjo 192 dirk za SP spremeni tudi v uspeh.