Bencin

Rosbergu zgodovinska zmaga v Monte Carlu

26. 5. 2013, 17.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nico Rosberg je natanko 30 let v kneževini na Azurni obali ponovil zmago svojega očeta. Videli smo kar nekaj trčenj in celo rdečo zastavo.

Reuters

Rosberg je vodil praktično celo dirko, drugi največ krogov v vodstvu pa ima, v šali rečeno, varnostni avto. Na stezo je zapeljal kar dvakrat, po trčenju Maldonada in Chiltona pa je bila dirka za 20 minut celo prekinjena.

Mercedesu je prvi varnostni avto sicer preprečil dvojno zmago, saj je Hamilton padel za oba Red Bulla. Rosberg je povedel s štarta, Hamilton je uspešno preprečil Vettlu priti naprej in vlakovna kompozicija se je lahko začela. Rosberg si je kmalu privozil dve sekundi prednosti pred Hamilton.

V 30. krogu je Felippe Massa ponovil svojo neumnost iz včerajšnjega treninga, ko je povsem zličkal Ferrarija in na stezo je zapeljal varnostni avto. Hamilton je v čakanju na Rosbergovo menjavo izgubil 5 dragocenih sekund, ki so bile dovolj, da je iz boksov za varnosatni avto pripeljal za Webbrom. Potem je do konca dirke iskal priložnost za napad na Webbra, vendar na ozkih ulicah prostora enostavno ni bilo. Še najbljižje je bil v Rascassu, kjer ga Webber sploh ni pričakoval, vendar je Webber v ciljno ravnino nesel več hitrosti.

Na sredi dirke je prišlo do nesreče, ki je zaustavila dirko. Max Chilton je zapiral Maldonada in mu tik pred Tabacom zaprl pot, ga potisnil v ograjo, Venezuelec pa je svoj dirkalnik zavil v vodno ogrado. Maldonado je iz dirkalnika izstopil nepoškodovan, Britanec pa je dobil kazen vožnje skozi bokse.

Dirko je večina nadaljevala na mehkih gumah in Rosberg se je hitro odpeljal naprej, medtem ko je Vettel vozil vlakovno kompozicijo vseh ostalih za njim. Dva modra in Hamilton so imeli relativno miren zaključek, medtem ko smo v ozadju videvali veliko dvobojev.

Adrian Sutil je fantastično v Loewsu najprej prehitel Buttona, nekaj krogov pozneje pa enako še Alonsa. Ko je Raikkonen pred spodnjo šikano zaprl Pereza v ograjo, je Finec moral po novo zadnjo gumo in padel na zadnje 16. Mesto, s polomljenim vpetjem pa je krog pozneje parkirak Perez.

Perez je na začetku dirke moral mesto prepustiti Buttonu, potem pa ga je nekoliko kasneje na istem mestu prehitel. Malo zatem je Perez v šikani prehitel Alonsa, ki je krajšal šikano. Po prekinitvi dirke je Alonso moral prepustiti mesto Perezu zaradi nepravilno vožene šikane.

Vergne je bil s Toro Rossom zelo blizu Alonsa, vendar mu je na koncu zmagalo krogov, Paul di Resta pa se je iz 17. Mesta prebil na deveto mesto. Raikkonen je v zadnjih krogih uspel priti do zadnje točke, v zadnjem krogu je s povsem svežimi gumami prehitel še Hulkenberga.

Drugič je varnostni avto na stezo priklical dvojec Grosjean Ricciardo. Francoz je pri izvozu iz tunela nasadil Avstralca, v St. Devotu pa je dirko končal še Bianchi in tako prvič letos Marussia nima obeh dirkalnikov v cilju.

Relativno dolgočasno vlakovno dirko sta začinila predvsem Sutil in Perez, ki sta edina aktivno napadala in tistih nekaj nesreč, vse ostalo pa kaže, da je dirka v Monte Carlu zares le še zaradi prestiža.

Čez 14 dni se selimo onstran Atlantika na VN Kanade.